Vijenac 754

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Jelena Šimundić Bendić

Boris Ljubičić – Nagrada za životno djelo

Nagrada HDD-a za životno djelo ove godine uručena je dizajneru vizualnih komunikacija Borisu Ljubičiću na bijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna. Voditelj galerije Hrvatskoga dizajnerskog društva i likovni kritičar Marko Golub u tekstu Odgovornost za prostor i vrijeme, objavljen na portalu dizajn.hr u povodu dodijele priznanja, donosi pregled autorova dizajnerskog djelovanja te izdvaja najzanimljivija ostvarenja iz proteklih više od pedeset godina djelovanja koje određuje iznimna snaga vizualnog komuniciranja, a ujedno govore o suvremenoj (vizualnoj) stvarnosti i što znači biti uronjen u svijet slika i informacija.


Snimio Davor Puklavec / PIXSELL

Također, Ljubičić je jedan od rijetkih hrvatskih dizajnera čiji je rad poznat širokoj publici, ne samo kao ime, već su njegovi radovi, trajno prisutni na gotovo svakodnevnoj razini, postali prepoznatljiv dio naše vizualne okoline. Iako uvijek usredotočeni na specifični lokalni kontekst, autorova rješenja uvijek su univerzalno čitljiva, zbog čega je kao dizajner prepoznat i nagrađivan u međunarodnim strukovnim krugovima.

Dorotea Braić u Galeriji SC

U galeriji Studentskog centra 27. siječnja otvara se izložba mlade umjetnice Dorotee Braić. Aktivno izlaže na brojnim skupnim izložbama od 2018, a zagrebačkoj publici sada će se predstaviti prvom samostalnom izložbom Novi prostor slike.

Rad je nastao u okviru istraživanja mogućnosti fizičkog proširivanja plohe slike, a kao polazište autorica uzima rudimentarno shvaćen pojam slike kao okvira s razapetim platnom u funkciji podloge za slikanje. Umjesto konvencionalna slikarskog postupka, platna su podvrgnuta dekonstrukciji te njihovim postavljanjem u različite prostorne odnose autorica negira njihovu primarnu namjenu i tako ispituje odnos, ali i razumijevanje konvencionalno uvriježenih značenja pojmova slika i prostor slike. Izložba je otvorena do 4. veljače.

Mario Mu u Zbirci Vjenceslava Richtera

U Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (Vrhovec 38, Zagreb) otvorena je nova izložba u sklopu ciklusa SintArt, koji nasljeđe arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera dovodi u vezu sa suvremenim umjetničkim praksama. Izložbom Sunce, jarbol ili gravitacija predstavlja se umjetnik Mario Mu, koji u svojim prostornim videoinstalacijama interpretira odbijen Richterov prijedlog projekta za jugoslavenski paviljon na međunarodnoj izložbi Expo 58, koji je originalno bio zamišljen kao lebdeća struktura pričvršćena čeličnim sajlama za 70-metarski stup.

„Filmskim kadriranjem likovno reducirana prostora videoigara gdje nagriženi čelični kablovi izlaze iz riječnog korita i postaju razgranata struktura koja poput sustava živaca pokreće sliku i arhitekturu“, kako u predgovoru izložbi navodi kustos izložbe Lovro Japundžić, „autor provodi likovni jezik Vjenceslava Richtera te iz prostora videoigre izlazi u fizički prostor urezivanjem linija i tokova nalik na Richterove gravitacijske crteže.“ Izložba je otvorena do 26. veljače.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak