Vijenac 754

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Gea VLAHOVIĆ

Uskoro novi roman Damira Karakaša

Svaki novi roman nagrađivanoga književnika Damira Karakaša pravo je slavlje, koje se s nestrpljenjem priprema i iščekuje.


Književnik i novinar Damir Karakaš /
Snimio Miroslav Lelas / PIXSELL

Nakon što je romanom Okretište, koji mu je donio nagradu Meša Selimović, uzdrmao domaću književnu scenu intimnom ispovijedi o traumatičnom događaju koji ga je zamalo stajao života, Karakaš će nam uskoro ponuditi novi roman, Potop, knjigu „o ljubavi, đavolima i ratu“, koja govori o traganju za snovima i potrebi čovjeka da u vrtlogu života pronađe sebe. Knjigu o mladenačkom traženju slobode i smisla postojanja autor je zamislio kao povijesni, psihološki te ljubavni roman koji se dotiče i ključne egzistencijalne teme u životu pojedinca kao što su ljubav, zavičaj i obiteljski odnosi te Domovinski rat iz jedne drukčije perspektive – autor je i sam bio sudionik tog rata na prvoj crti, a bavi se i umjetničkim interesima protagonista. Knjigu objavljuje OceanMore.

Dodijeljena Nagrada Fric

Tjednici Express i 24sata već šestu godinu zaredom dodijelili su nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. objavljenu do 1. srpnja.

 


Nagrada Fric /
Facebook Nagrada Fric

To 75 tisuća kuna vrijedno priznanje ove je godine otišlo u ruke Miljenku Jergoviću za knjigu Trojica za kartal (Bodoni), remasteriranu verziju njegove kultne zbirke Sarajevski Marlboro iz 1994. Iznoseći obrazloženje nagrade na svečanom proglašenju priređenu u nedjelju, 22. siječnja, u Hrvatskom državnom arhivu, predsjednica prosudbenog žirija Jagna Pogačnik kazala je da je riječ o posve novoj zbirci, koja s izvornikom dijeli čvrstu genetsku vezu, a koja „iskazuje vjeru u književnost kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literarizacija podrazumijeva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transformacije“. U referenciji na Miroslava Krležu kao žiroskop njegova vremena, laureatu je pripala i skulptura savršeno balansirana žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Prva monografija o skladateljima koji su oblikovali hrvatsku popularnu glazbu

 Vrijedno je izdanje koje će u ovoj godini ugledati svjetlo dana monografija Sve bilo je muzika – hrvatski skladatelji popularne glazbe između Drugog svjetskog i Domovinskog rata Bojana Mušćeta, u izdanju Školske knjige. Riječ je o prvoj monografiji u Hrvatskoj koja tematizira važnost suvremenih skladatelja koji su oblikovali hrvatsku popularnu glazbu, a inicijalne su ili potpune uspjehe imali između 1950. i 1990. godine. Monografija obrađuje dvadeset skladatelja koji tvore autohtoni soundtrack korpusa hrvatske popularne glazbe, a inicijalne ili potpune uspjehe imali su između 1950. i 1990. godine. To su Ljubo Kuntarić, Nikica Kalođera, Arsen Dedić, Zdenko Runjić, Đelo Jusić, Hrvoje Hegedušić, Alfi Kabiljo, Đorđe Novković, Alfons Vučer, Drago Mlinarec, Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Tonči Huljić, Neno Ninčević, Husein Hasanefendić Hus, Jasenko Houra, Branimir Džoni Štulić, Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni i Dino Dvornik.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak