Vijenac 754

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ante PERIČIĆ

Scene iz bračnog života

Predstava Scene iz bračnog života, u kojoj igraju Zlatan Vidović i Tamara Krcunović, u režiji Ane Tomić, premijerno će se izvesti 16. veljače u HKD-u na Sušaku, a onda 17. veljače u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Komad, rađen po istoimenoj čuvenoj švedskoj mini seriji Ingmara Bergmana iz 1973, prati odnos bračnoga para, profesora psihologije Johana i njegove supruge Marijane, odvjetnice za razvode. 

Iako na prvu njihov odnos djeluje idilično i skladno, Bergman u tekstu razotkriva pukotine i pritajeni nesklad para kojim reflektira vlastito iskustvo tridesetogodišnjeg braka. Stvari se počinju polako odmotavati kada jedna za drugom zaredaju slike iz njihova svakodnevnog života te na površinu počnu izbijati nezadovoljstvo i frustracija. Predstava je na prestižnom Festivalu duodrame dobila pet nagrada i to za najbolju glumicu, glumca, režiju, najbolju predstavu i nagradu publike. Portret ljubavi i psihološkog „ratovanja“ bračnih partnera postao je kultni tekst koji je utjecao na Woodyja Allena, Richarda Linklatera, Seks i grad, Marriage Story i mnoga druga filmska i TV-ostvarenja.

Bit će sve u redu

Glumac i ravnatelj putujućega teatra koji se proslavio komedijom Nesretna udavača nađe se u velikim problemima kad ga zbog njegove teške naravi napuste svi suradnici. No on nije očajavao – uzeo je glumački teret na svoja leđa, samostalno odglumio sve likove i izveo najavljenu cjelovečernju predstavu u kojoj sve pršti od dinamike i humora.

Radnja je to najnovijeg uprizorenja monokomedije Mire Gavrana u kojoj igra Sven Jakir u režiji Borisa Kovačevića. Kritičar Jasen Boko taj je Gavranov tekst nazvao „prvom hrvatskom postmodernom dramom“. Spajajući humor s parodijom erotičnosti koju je afirmirao Boccacciov Dekameron dobivamo lepršavu predstavu atraktivnu svim generacijama. Monokomedija Teatra Gavran, u nevjerojatno veliku broju brzih preobrazbi, lepezi različitih mjesnih govora i urnebesnih karaktera, šalje i utješnu poruku, toliko potrebnu u ovim vremenima – na kraju će sve biti u redu. Pretpremijera i premijera zakazane su za 3. odnosno 4. veljače u Maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski.

 Muškarci više vole plavuše

Tekst ove predstave (Morana Foretić, Dorotea Šušak i autorski tim) nadahnut je bestselerom Anite Loos Gentlemen Prefer Blondes: The Intimate Diary of a Professional Lady iz 1920-ih, a izvedbene izvore pronalazi i u kasnijem istoimenom hitu holivudskog mjuzikla s Marilyn Monroe u naslovnoj ulozi. U naslovnim ulogama igraju Marija Kolb kao Lorelei, Katarina Arbanas kao Dorica te Davor Kovač kao Cupid i sve više i manje važni muškarci.

Protagonistkinje ovog komada, Lorelei i Dorica, u duhovitom, pitkom, pjevnom i ultrazabavnom kazališnom komadu, pokazuju nam magloviti imaginarij suvremenoga svijeta, sazdana od mode, ekscesnosti, egzibicionizma i nadomjestaka prirodnosti svake vrste, dok pritom žestoko „gaze“ prema cilju, lepršavom, emotivno neobavezujućem životu uz dozu luksuza i istinskog uživanja. Režiju potpisuje Morana Foretić, a predstava, u produkciji Centra kulture na Peščenici – KNAP moći će se pogledati 26. siječnja i 3. veljače.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak