Vijenac 754

Druga stranica

Potpisan ugovor s izvođačem radova na projektu cjelovite obnove depoa i radionica HNK-a u Zagrebu

HNK u Zagrebu dobit će drugu scenu

Irena Šestek

Ugovor s izvođačem radova na projektu cjelovite obnove depoa i radionica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Adžijina ulica 7a, svečano je potpisan 18. siječnja. Ugovor je potpisala intendantica HNK-a Iva Hraste Sočo i vlasnik tvrtke Kamgrad Dragutin Kamenski u prisutnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Time je riješeno pitanje nove, druge scene Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koje se poteže više od pola stoljeća.


Ugovor s izvođačem radova na projektu cjelovite obnove depoa i radionica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Adžijina ulica 7a, svečano je potpisan 18. siječnja / Snimila Mara Bratoš

Naime, prva faza radova, koja se odnosi na konstrukcijsku obnovu, trajat će do lipnja 2023, nakon koje će biti postavljen kamen temeljac za novu pozornicu HNK-a u Adžijinoj 7a. Intendantica je izjavila da će druga scena HNK-a veličinom podsjećati na matično kazalište, a imat će kapacitet za tristo gledatelja. Nova scena bit će namijenjena svim trima umjetničkim disciplinama – drami, operi i baletu, a bit će opremljena i prostorom za simfonijski orkestar. Osim što će se otvoriti novi prostor za dodatne izvedbe, ansambl HNK-a napokon će dobiti i odgovarajuće prostorije za probe.

Vlasnik i prokurist tvrtke Kamgrad Dragutin Kamenski rekao je da je riječ o iznimno zahtjevnu tehnološkom projektu, no da očekuje završetak radova do lipnja tekuće godine, kako pokazuju svi podaci kojima se raspolagalo u trenutku davanja ponude.

Ministrica je istaknula da se u Zagrebu izvode veliki investicijski projekti, koji su uslijedili nakon potresa 2020, koji je ostavio brojne vrijedne ustanove bez adekvatna smještaja. Prilikom izgradnje ili restauracije već postojećih objekata naglasak će biti na protupotresnoj obrani.

Osim „nove“ ili „druge“ scene, tj. pozornice HNK-a, najavljena je izgradnja nove zgrade Hrvatskog muzeja naive, nova zgrada Hrvatskog povijesnog muzeja, stalni postav Hrvatskog muzeja sporta, koji će biti otvoren sljedeće godine, te obnova zgrade Tvornice duhana u Zagrebu, koja će biti prenamijenjena za svrhe Hrvatskog restauratorskog zavoda. Ministrica je naglasila da će svi projekti biti realizirani unutar dvije ili tri godine. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i ravnateljica Drame Nenni Delmestre, ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig i ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini.

Projekt obnove depoa i radionica HNK-a u Zagrebu financiran je iz Fonda solidarnosti Europske Unije, a podupiru ga Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak