Vijenac 754

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Denis Leskovar

Rock&Off: nagrade najboljima

Pred nama je razdoblje velikih rezimea: 3. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture na jubilarnoj petoj dodjeli strukovne novinarske nagrade Rock&Off saznat ćemo koja su glazbena imena obilježila 2022. godinu. Od dvije tisuće pristiglih prijedloga žiri sastavljen od predstavnika svih relevantnih medija (uključujući ovaj koji upravo čitate) nominirao je najkvalitetnija imena iz svih segmenata domaće popularne glazbe, od rocka i popa do hip-hopa, elektronike i jazza.

 

Početkom veljače struka bira najbolje u 2022.

U kategoriji koja je uvijek posebno atraktivna – album godine – natječu se Barbara Munjas, Chui, Edo Maajka, Ether, Ivan Grobenski, J.R. August i St!llness. Za pjesmu godine uz ostale se nadmeću Goran Bare, Detour, Eni Jurišić i Matija Cvek, kantautorica Mary May te miljenica žirija Dunja Ercegović, koja se u posljednje vrijeme potpisuje pseudonimom Bad Daughter. Veliki prasak godine (u starom žargonu: „najveća nada“) birat će se među imenima kao što su Djeca!, Eliot Alma, Hram, Miach i Tidal Pull.

Piaf! The Show u Lisinskom

U listopadu ove godine obilježit ćemo šezdesetu godišnjicu smrti Edith Piaf, a to je tek jedna – ali savršena! – prigoda za revitaliziranje njezine ostavštine.

 

Povratak predstave nakon pet godina

U proslavljenoj predstavi Piaf! The Show (koja se 4. veljače nakon pet godina vraća u dvoranu Vatroslav Lisinski) glumica i pjevačica Nathalie Lhermitte čini upravo to: oživljava sjećanje na francusku vokalnu ikonu koja je strastvenim izvedbama i dubokom emotivnošću zauvijek zadužila svjetsku šansonu.

„Najljepša posveta karijeri Edith Piaf“, slaže se milijunska publika iz pedeset zemalja koja je dosad pogledala Piaf! The Show, predstavu koja je trijumfirala na najuglednijim pozornicama svijeta, od Pariza do New Yorka. Priču o velikoj umjetnici redatelj Gill Marsalla osvjetljava „kroz njezine nezaboravne pjesme s originalnom scenografijom i projekcijama nikad prije objavljenih slika“. 

Nick Cave o vjeri, nadi i krvoproliću

Nastala kao kreativna posljedica više od četrdeset sati razotkrivajućih razgovora s irskim novinarom i bliskim prijateljem Seánom O’Haganom, knjiga Vjera, nada i krvoproliće (Planetopija, 2022) nije konvencionalna studija o Nicku Caveu, a još je manje riječ o memoarima – to je „razgovor o unutarnjem životu Nicka Cavea i promišljeno istraživanje onoga što pokreće njegovu kreativnost“.

Tekst se dotiče različitih etapa njegova životnog puta, mučnoga stvaralačkog procesa, a govori i o ljubavi, duhovnosti i Bogu, pa se čitatelju otvara put prema glazbenikovu emotivnom svijetu, temeljito uzdrmanom zbog gubitka sina. Glazba je tek katarzična posljedica. U njegovu slučaju pjesme se rađaju iz podsvjesne žudnje za nekim ili nečim, predviđajući (nekim mističnim mehanizmom) događaje koji slijede u stvarnom životu. Jedno je sigurno: gdje je Cave, tu su duhovi, iskupljenje i patnja. Mnogo patnje.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak