Vijenac 754

Matica hrvatska

ČABAR – PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA NA TRŠĆANSKOM IDIOMU

Čuvanje čabarskih govora gitarom i pjesmom

Ivan Janeš

U Domu kulture 12. rujna, Tršće, 6. siječnja 2023. predstavljena je prva zbirka pjesama na tršćanskom idiomu Lepuata damače¸ reči autora Vjekoslava Čopa Rikija, 109. knjiga u izdanju Ogranka MH u Čabru.

Predstavljanje knjige autor je otvorio uz pozdrave svim gostima, među kojima je bio i gradonačelnik grada Čabra Antonijo Dražović. Manifestaciju su vodili Nika Peršić i Dorian Leš, a kao predstavljači su najavljeni Ivan Janeš i Danijela Peršić.

Urednik i priređivač zbirke Ivan Janeš naglasio je da je autor dao veliki doprinos kulturi čabarskog kraja. O samoj zbirci kazao je da je pisana s osjećajem za zavičaj, drage ljude kojih više nema, zanate, običaje, ljepote zavičaja. Svaka pjesma jedna je pripovijest (prepuved) koja vodi u djetinjstvo.


Autor Vjekoslav Čop Riki

Danijela Peršić, redaktorica i autorica predgovora, nazvala je zbirku intimnim zapisom pjesnikove duše čije pjesme karakterizira jednostavnost, spontanost i prirodnost. „Autor nas uspijeva uvući u svijet svojih pjesama. Zajedno s njime putujemo, osluškujemo i gledamo. Proživljavamo misli i osjećaje, sudjelujemo u važnijim trenucima njegova života. Divimo se prirodnim ljepotama tršćanskoga kraja, a sve to zavičajnim govorom koji spaja našu prošlost i sadašnjost, tradiciju i suvremenost te zbirci daje posebnu snagu i ljepotu“, naglasila je.

U nastavku programa čitane su pjesme autora te njegovih prijateljica koje su mu bile podrška pri stvaranju: pjesnikinja Marijanke Klepac, Marije Vesel i Marije Starčević.

Kako je Čop nerazdvojiv od gitare, njegove izvedbe vlastitih pjesama publika je oduševljeno pozdravila aplauzom, dok su u pozadini projicirani videospotovi za pjesme Domače reči, Lepuˆata, Lepu maji Torstji Pjesma Majci Božjoj Svetogorskoj, koje je priredio Robert Jelenc.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Čabra te čestitao i zahvalio autoru i Ogranku MH u Čabru na vrijednu doprinosu čabarskoj kulturi.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak