Vijenac 753

Glazba

Intendantica Iva Hraste Sočo predstavila nove ravnatelje umjetničkih direkcija HNK-a u Zagrebu

Zajednička vizija novoga vodstva

Redakcija

Novi ravnatelji umjetničkih direkcija Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Željka Barišić Pulig, Massimiliano Volpini i Nenni Delmestre, predstavljeni su potkraj prosinca na osnovi odluke o imenovanju na Kazališnom vijeću održanu 23. prosinca 2022. Na konferencije za medije predstavila ih je intendantica Iva Hraste Sočo.


Massimiliano Volpini, Iva Hraste Sočo,
Željka Barišić Pulig i Nenni Delmestre / Snimila M. Bratoš, HNK u Zagrebu

Željka Barišić Pulig obnaša dužnost v. d. ravnatelja Opere od rujna 2022. i dugogodišnja je solistica Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te od 2003. svira obou i engleski rog u istom orkestru. Također surađuje s mnogim orkestrima i ansamblima: Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, Zagrebačkim solistima, Ansamblom Cantus…, a članica je i nekoliko međunarodnih žirija na natjecanjima mladih glazbenika. Dužnost vršiteljice dužnosti ravnatelja Opere, najkompleksnije organizacijske cjeline s vlastitim specifičnostima u smislu upravljačkih procesa, Željka Barišić Pulig obnašat će do kraja sezone.

Koreograf, redatelj, videoumjetnik i umjetnički ravnatelj različitih plesnih i glazbenih manifestacija Massimiliano Volpini novi je ravnatelj Baleta. Koreografsku karijeru započeo je 1995. kreiravši s plesačima milanske Scale djelo posvećeno Busteru Keatonu. Otad je koreografirao više od sto djela u dramskim i opernim predstavama, mjuziklu te na televiziji, ostvarenih u različitim kazalištima i festivalima. Prvih dvadeset godina karijere bio je plesač u različitim baletnim ansamblima: Teatro alla Scala, venecijanski Balet, Arena di Verona, Teatro Comunale di Firenze, Teatro Massimo di Palermo, SNG Opera i Balet Ljubljana.

Nova ravnateljica Drame HNK u Zagrebu Nenni Delmestre nagrađivana je kazališna redateljica koja režira u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1997. kućna je redateljica Drame splitskoga HNK-a te je u sezonama 2002–2004. bila v. d. ravnatelja Drame splitskoga HNK i dramskog programa Splitskoga ljeta. Od 2008. do 2010. bila je predsjednica Kazališnoga vijeća HNK-a u Splitu te članica Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, od 2002. do 2014. godine. Bila je izbornica festivala Marulićevi dani, Mali Marulić, urednica Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i članica povjerenstva Nagrade Marin Držić za 2018, 2019. i 2020.

Počasni šef dirigent Pier Giorgio Morandi predstavljen je još u listopadu 2022. HNK u Zagrebu s njim je ostvarilo zavidnu razinu u umjetničkom radu kakvu zagrebačka Opera zaslužuje.

Daljnji razvoj i bolja vidljivost na europskoj kazališnoj sceni zajednički je cilj novoga vodstva HNK-a u Zagrebu, predvođena intendanticom Ivom Hraste Sočo.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak