Vijenac 753

Matica hrvatska

POVELJA O SURADNJI IZMEĐU MATICE HRVATSKE I STRUKOVNE UDRUGE KRIMINALISTA

Promocija razvoja i proučavanja sigurnosne kulture

Piše Smiljana Škugor-Hrnčević

Matica hrvatska i Strukovna udruga kriminalista potpisale su 12. prosinca prošle godine Povelju o suradnji kojoj je cilj promocija razvoja i proučavanja sigurnosne kulture kao važnog elementa za gospodarski i kulturni razvoj hrvatskoga društva i Republike Hrvatske. Tom prigodom predstavljena su i četiri vrijedna izdanja iz područja kriminalistike koje su samostalno ili zajedno napisali Dubravko Klarić, Damir Trut, Sandro Šegedin, Branko Mihaljević i Alen Ostojić.


Povelju o suradnji potpisali su predsjednik Strukovne udruge kriminalista Darko Majstorović i predsjednik MH Miro Gavran / Snimio MIRKO CVJETKO

Ne skrivajući zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom predsjednik Strukovne udruge kriminalista Darko Majstorović istaknuo je važnost suradnje s Maticom hrvatskom, koja unatrag 180 godina njeguje kulturnu i znanstvenu baštinu, a od sada će u njezinu fokusu biti i sigurnosna kultura usmjerena na pojedinca i njegovu zaštitu. Pojam sigurnosna kultura još nije uvršten u rječnik kriminalistike ni u hrvatski rječnički portal, ali po rijetkim autorima koji se bave tim pojmom mogao bi se definirati kao skup usvojenih stavova, načina ponašanja, znanja i vještina o potrebi i načinima zaštite. U kriminalistici je godinama fokus bio na počinitelju, no za izgradnju sigurnosne kulture držimo da fokus mora biti na viktimologiji, na žrtvi, odnosno prevenciji. Matica hrvatska sigurno može pomoći Udruzi tako da se u njezinoj nakladi objavljuju stručna i nastavna literatura, kao i organizacijom stručnih savjetovanja, okruglih stolova, predavanja. Svojim iskustvom Matica nam može pomoći u izradi etičkog kodeksa, rekao je Majstorović.

U Povelji između ostalog stoji da će se publiciranjem i predstavljanjem stručnih i znanstvenih radova s kriminalističkim, kriminološkim, pravnim i edukativnim sadržajem pridonijeti očuvanju pravnog poretka i razvoju sigurnosne kulture kao bitnih sastavnica subjektivnog osjećaja sigurnosti i boljeg informiranja građana, općega povoljnog sigurnosnog okruženja bez kojeg u konačnici nema ni uvjeta za razvoj suvremenih umjetničkih i znanstvenih nastojanja kojima teži Matica hrvatska.

Potpisivanje Povelje važan je trenutak i za vas i za nas, jer težimo istome, težimo boljitku hrvatskog čovjeka i boljitku naše domovine, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, dodajući da je Matica hrvatska kao najstarija hrvatska ustanova posvećena očuvanju tradicionalnih vrijednosti, identiteta hrvatskog naroda, unapređenju znanosti, obrazovanja, kulture i gospodarstva. Strukovna udruga kriminalista nedvojbeno može pridonijeti sigurnijem i ljepšem životu u našoj domovini, ali vaša učinkovitost duboko je vezana uz vašu stručnost, stupanj obrazovanja koji prenosite na mlađe generacije. Za vašu je uspješnost nedvojbeno važna i vaša ljubav prema poslu koji obavljate i ljubav prema domovini i ovom poveljom u Matici hrvatskoj dobivate sigurna partnera u daljnjem radu, poručio je Gavran.

Zamjenik predsjednika Udruge Davor Posilović najavio je autore, među njima i Dubravka Klarića, koji je napisao sedamnaest knjiga uglavnom iz područja koje se bavi sprečavanjem zlouporabe droga. Drugo, izmijenjeno izdanje knjige Droga i kriminal: važni metodički pristupi suzbijanja koncipirana je u devet poglavlja u kojima autor daje sveobuhvatan prikaz droge i kriminala.

Kriminalistika je dijalektična i stalno se treba učiti. U njoj postoje poučci kao u Euklidovoj geometriji, a najteže je ako je najjednostavnije, rekao je Klarić naglasivši da je važno osvještavati situaciju kako postupiti kad se čovjek susretne sa zlouporabom droga u svojoj okolini, bez obzira je li riječ o ponudi ili potražnji. Naveo je da je po statistikama u Hrvatskoj svakodnevno s time suočeno od 30 do 50 tisuća ljudi, da cifra od ilegalne trgovine drogom iznosi dvije milijarde kuna, dok se u svijetu kreće oko 700 milijardi dolara.

O dvama izdanjima – Zakonu o privatnoj zaštiti s obrazloženjem i metodologijom provedbe nadzora i Zakonu o zaštiti novčarskih institucija s obrazloženjem i metodologijom provedbe nadzora( priručnici za primjenu) govorili su autori Damir Trut i Sandro Šegedin, dok je recenzent Đuro Črnjak govorio o knjizi Krizno planiranje i strateško upravljanje krizom, koju su napisali Branko Mihaljević, Alen Ostojić i Damir Trut. Ta knjiga upućuje važnu poruku da današnji rizici dovode do velikih poremećaja na koje se moramo pripremati i jačati otpornost i fleksibilnost odgovora, a sve to možemo postići kriznim planiranjem i strateškim upravljanjem kriznim situacijama, istaknuo je Črnjak.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak