Vijenac 753

Druga stranica

I dalje potpora knjizi i čitanju

Ovo su najbolji knjižari i antikvari

SMILJANA ŠKUGOR-HRNČEVIĆ

Iako je tijekom pandemije porasla navika internetske kupnje knjiga, knjižare i dalje ostaju temeljna mjesta ne samo za nabavu knjiga nego i za susrete

Na svečanosti održanoj 20. prosinca u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore dodijeljeno je jedanaest nagrada najboljim hrvatskim knjižarama i antikvarijatima koji su sudjelovali u javnom pozivu koji je sa svrhom potpore knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara u 2022. provelo Ministarstvo kulture i medija. Takav javni poziv Ministarstvo je prvi put objavilo u Godini čitanja 2021.

Na temelju zadanih kriterija stručnog povjerenstva kao i 5343 elektronička glasa publike najbolje samostalne knjižare na području Hrvatske su Val iz Rijeke te Dani lipa iz Ivanić Grada, najbolje samostalne knjižare u Zagrebu su Pričozemska i Glazbena knjižara Rockmark, najbolje knjižare u okviru knjižarskoga lanca na području Hrvatske su Znanje iz Rijeke, Školska knjiga iz Metkovića te Hoću knjigu – Supernova iz Zadra, dok je najboljom knjižarom u okviru knjižarskoga lanca u Zagrebu proglašen Bookshop Znanje. Najboljim antikvarijatima proglašeni su Mali neboder iz Rijeke te Brala i Zlatarevo zlato iz Zagreba.


Najbolji su odabrani na temelju zadanih kriterija stručnog povjerenstva kao i 5343 elektronička glasa publike

Osim plakete i naljepnice za izlog nagrade se sastoje i od novčanog dijela koji je u visini od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na entuzijazmu svim dionicima knjižnoga lanca, od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa te organizatora književnih festivala, manifestacija, nagrada, do knjižnica i knjižara u kojima je susret s čitateljima najintenzivniji. Podsjetila je da je nagrada pokrenuta kao jedan od novih projekata potpore knjizi i čitanju u Godini čitanja te da je njezin glavni cilj povećati vidljivost knjižara, ne samo kao mjesta gdje se prodaju knjige nego i kao svojevrsnih kulturnih centara, mjesta susreta čitatelja i ljubitelja knjiga svih generacija, kao i onih koji svijet knjige i čitanja tek otkrivaju.

„Posebno smo sretni što smo nakon dvije pandemijske godine bogatiji za više od deset novih knjižara u cijeloj Hrvatskoj, što svjedoči ne samo o oporavku sektora nakladništva i knjižarstva nego i o rastućem interesu za kupnju knjiga“, navela je ministrica i najavila nastavak nagrađivanja najboljih knjižara i antikvarijata u nadolazećem razdoblju.

Na natječaj, na koji se nisu mogli javiti prošlogodišnji dobitnici (među kojima je i knjižara Megastore), pristiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je najviše iz Zagreba (17), zatim slijede Rijeka (5), Zadar (4), Varaždin (3) te Osijek (2) i Pula (2), dok je po jedna prijava pristigla iz Požege, Metkovića, Ivanić Grada, Slavonskog Broda i Splita.

Prilikom donošenja odluke o najboljima prvi dio ocjene temelji se na elektroničkim glasovima posjetitelja i čitateljske publike, koji su se knjižarama dodjeljivali do 1. prosinca putem mrežne stranice www.citaj.hr, s tim da je sa svake adrese mogao stići samo jedan glas, dok je drugi dio ocjena povjerenstva, u kojem su kao i u prvom pozivu 2021. bili pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs te putopisac i dramski pisac Jasen Boko. Oni su nakon obilaska svih prijavljenih 38 knjižara i antikvarijata prema zadanim kriterijima, koji su obuhvaćali ponudu, poslovanje i razvoj publike, odlučili o najboljima.

Najljepši dio obilaska knjižara i ove je godine bilo druženje s knjižarima, od kojih su većina žene. Bez obzira na njihovu dob i iskustvo, veličinu knjižare ili veličinu grada, svi su pokazali izniman entuzijazam, veliku upućenost u knjižnu ponudu, ali i poznavanje interesa kupaca, odnosno čitateljske publike, i to bez obzira nalaze li se u manjim gradovima, trgovačkim centrima ili u turističkim središtima poput primjerice Zadra, kamo dolaze i inozemni i domaći turisti u potrazi za dobrom knjigom, paralelno sa svim generacijama domaćih čitatelja već profiliranih ukusa, saželi su dojmove članovi povjerenstva.

Iako je tijekom pandemije porasla navika internetske kupovine svega pa tako i knjiga, knjižare i dalje ostaju temeljna mjesta ne samo za nabavu knjiga nego i za susrete, druženja i razgovore, odnosno za razmjenu informacija o svim temama. Upravo je zbog toga ulaganje i poticanje rada knjižara od iznimne važnosti za razvoj i očuvanje cjelokupne hrvatske kulture, istaknuto je na svečanosti.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak