Vijenac 753

Matica hrvatska

ĐURĐEVAC  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE I KALENDARA

Knjigom i kalendarom K bijelim zvijezdama gore

Vladimir Miholek

OMH u Đurđevcu i Gradska knjižnica Đurđevac krajem 2022. predstavili su dva projekta Ogranka: kalendar-plakat poezije za 2023. godinu, naslova K bijelim zvijezdama gore, posvećen Đuri Sudeti (1903–1927) o 120. obljetnici pjesnikova rođenja, i knjigu Tomo Jalžabetić. Narodni život i običaji Đurđevca 1898. – 1899. u povodu Jalžabetićeve 170. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti.


Predstavljanje kalendara-plakata poezije posvećena Đuri Sudeti

Sudeta je svoj kratki život proveo u susjednom Virju kao učitelj od 1923. do 1927, kada je umro u 24. godini. Uz učiteljski rad pisao je poeziju, novele, feljtone, humorističke članke, političke rasprave. U Virju je napisao i lirsko-fantastičnu pripovijest Mor, po kojoj je poznat u cijeloj Hrvatskoj. Sudeta je ostavio dubok trag u hrvatskoj književnosti, premda je niz godina bio zapostavljan i prešućivan zbog svoje katoličke orijentacije i stvaralaštva. Pjesme je odabrala i kalendar uredila voditeljica Narodne knjižnice Virje Ivanka Ferenčić Martinčić. Kalendar-plakat poezije prethodno je predstavljen 8. prosinca u Narodnoj knjižnici u Virju. 

Knjiga Tomo Jalžabetić. Narodni život i običaji Đurđevca 1898. – 1899. zapravo je prijepis Jalžabetićeva etnografskog zapisa narodnih običaja Đurđevca nastala 1898. i 1899. Rukopis se danas čuva u arhivi Odsjeka za etnologiju HAZU. Stoga je ona zajednički projekt đurđevečkog ogranka i HAZU.

Objavljeni rukopis poslužit će kao izvor za etnografska, geografska i povijesna istraživanja Đurđevca i okolice. Pored prijepisa knjiga sadrži i Jalžabetićevu biografiju, koju su priredili predsjednik Ogranka Vladimir Miholek i Nikola Cik, dok je Miholek opisao nastanak rukopisa, dao njegov opis i tekstološki osvrt. Knjigu su uredili voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU Dragutin Feletar i Vladimir Miholek, a recenzirali Hrvoje Petrić i Klementina Batina. Program je vodila ravnateljica Gradske knjižnice Bernarda Ferderber, a o knjizi govorili su urednici i priređivači knjige akademik Dragutin Feletar, Nikola Cik i Vladimir Miholek.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak