Vijenac 753

Matica hrvatska

ZABOK  – PREDSTAVLJANJE GODIŠNJAKA

Ideje i projekti kao zalog za budućnost grada

Darko Fiket

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 22. prosinca prošle godine održana je promocija  Godišnjaka grada Zaboka, broj 9. Godišnjak nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Predsjednica Ogranka Sandra Babnik Lončar kazala je da se nastojalo da se kroz aktualnosti, teme i tekstove na kraju godine prisjete kulturnih događanja, aktualnosti i novosti od siječnja do prosinca, a tako bi se zaokružilo jedno poglavlje, poput božićnog dara upakirana u knjigu u kojoj svatko može pronaći zanimljivosti. Zahvalila je Gradu Zaboku jer bez njihove financijske potpore ne bi bilo Godišnjaka.


Izd. Ogranak MH u Zaboku, 2022.

Glavna urednica Tina Marušić predstavila je novi broj u devet rubrika: u rubrici Iz povijesti i prošlosti Zaboka donosi se drugi dio opsežnoga članka Nešto o privređivanju Zabočana i drugih u Zaboku u desetljećima prije i nakon dolaska željeznice dugogodišnjega suradnika i istraživača povijesti, prošlosti i kulture Zaboka Vlade Saftića. Drugi tekst u rubrici jest Rekvijem za stare kestene Branka Mikca. Lirski obojen tekst stavlja u središte drveće kao neizostavan identitet grada koji se počinje gubiti s njihovim rušenjem.

U rubrici Istraživanja baštine nalazi se tekst Tatjane Pišković Leksički kronizmi u romanu „U noći“ Ksavera Šandora Gjalskog, na temelju predavanja s Književno-znanstvene tribine o Gjalskom u Danima Gjalskog. U rubrici Gospodarstvo autorice Korana Komar i Stella Štefanac prikazuju Zabok kao središte Hrvatskog zagorja i opisuju industrijski razvoj grada te analiziraju suvremene gradske funkcije.

U rubrici Portreti Vesna Pušelj piše tekst Danica – umjetnost života, u kojem se osvrće ne samo na posljednju izložbu slika umjetnice i dugogodišnje matičarke, svoje majke Danice Posavec, već je jasno i zanimljivo portretira pišući o njezinu životu, karakteru, hobijima, radu i umjetnosti. Drugi portret Ivana Knezoci – učiteljica i dama donosi Ivica Balagović, koji u emotivnom tekstu piše o svojoj prvoj učiteljici i obrazlaže ulogu učitelja i nastavnika u životu svakoga učenika, ali i pojam ličnosti u profesionalnom i privatnom životu.

Rubriku Razgovori čine dva izvrsna intervjua – s Nenadom Borovčakom Đimom i Biserkom Jakšić, koji u odgovorima na vješto postavljena pitanja otkrivaju zanimljivosti i važne informacije o sebi, svojem privatnom i poslovnom životu, hobijima, a pritom i upućuju čitatelje na trag koji su ostavili u gradu.

Rubrika Jubileji i godišnjice donosi dva vrlo važna teksta za Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i za Hrvatsko zagorje. Uz 30. godišnjicu osnutka Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Ivica Balagović piše o počecima zabočkoga ogranka, čemu je i sam svjedočio kao jedan od pokretača, o prvome predsjedniku Stjepanu Bučaru, atmosferi u domovini ratnih 90-ih, djelatnostima i radu Ogranka koji se sve više razvijao s pomoću marljivih, kvalitetnih i zaslužnih entuzijasta. Ljubica Anđelković Džambić piše tekst o dvama desetljećima organiziranja Tabor Film Festivala, međunarodnoga festivala kratkometražnog filma, koji se promatra kao prepoznatljiv kulturni brend u regiji.

Rubrika Događanja okuplja više tekstova o kulturnim i društvenim aktualnostima u gradu Zaboku. Tina Marušić donosi pregled brojnih aktivnosti Ogranka u protekle dvije godine, a Bojana Birač pregled događanja u Galeriji grada Zaboka; Branka Tuđa Kanceljak pregled događanja u Gradskoj knjižnici K. Š. Gjalski; Valerija Novak piše o Maloj nagradi Gjalski kao identitetu OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i najdugotrajnijoj svečanosti u školi, a Ivica Balagović o Zabočkom turniru kvartova kao zanimljivom dijelu sportskoga i društvenoga života u Zaboku.

Slijede rubrike Osvrti i stvaralaštvo i Inicijative i projekti, koja podsjeća da su sva događanja, vizije, ideje i projekti zalog za budućnost i razvoj grada.


Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak