Vijenac 753

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Mirta ŠPOLJARIĆ

O Bersi i klaviru

Koncertni ured Zadar kontinuirano promovira glazbeni opus Blagoja Berse, a najnoviji program priprema za 19. siječnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Događaj Bersa na žalu spojit će glazbene izvedbe i muzikološko predavanje, a u njemu će sudjelovati Goran Filipec i Nada Bezić. Nakon što je 2014. za Naxos (Grand Piano) objavio klavirski opus Ive Mačeka, Filipec je 2018. i 2020. to ostvario i s Bersinim klavirskim opusom.

Nada Bezić, voditeljica arhiva i knjižnice HGZ-a, jedna je od nositeljica projekta Sabrana djela Blagoja Berse, koji je rezultirao suvremenim notnim izdanjima Bersinih djela. Večer u Zadru započet će biografskim uvodom Nade Bezić i Filipecovim osvrtom na Bersina klavirska djela, uz osvrt o ostalom stvaralaštvu i Bersi danas, a program će završiti koncertom s djelima Ora triste, Intermezzo, Riso e lamento, Venecijanska barkarola i Sonata br. 2 u f-molu.

Sjećanja na dirigente

Siječanj i veljača mjeseci su za koncertni in memoriam trojici dirigentskih velikana. Dana 26. siječnja Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića održat će koncert u sjećanje na Nikšu Barezu „čijim smo se odlaskom, 14. siječnja 2022, oprostili od posljednjeg dirigenta staroga kova“.


Nikša Bareza /
Snimio Mirko Cvjetko

Na programu će biti Simfonija u fis-molu Dore Pejačević (u njezinu obljetničku godinu upravo ulazimo), Čar Velikog petka iz Wagnerova Parsifala i Straussova Smrt i preobraženje. Večer poslije, 27. siječnja, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Dawida Runtza priredit će izvedbu Orffovih Carmina Burana u čast maestra Milana Horvata. Uz orkestar nastupit će solisti Margareta Klobučar, sopran, Ladislav Vrgoč, tenor, i Matija Meić, bariton, te zagrebački zborovi. Treći koncert posvećen je Lovri von Matačiću, 10. veljače, u ciklusu Zagrebačke filharmonije kojom će ravnati Kazushi Ono. Jedno ali monumentalno djelo bit će na programu – Mahlerova Sedma simfonija.

Autorska izdanja

Dvoje skladatelja iz iste kompozicijske generacije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji dočekalo je autorska izdanja u seriji Hrvatski suvremeni skladatelji Cantusa i HDS-a – Ivan Josip Skender i Ivana Kiš. Iako je Skenderov album snimljen još 2021, promoviran je ujesen 2022, a album Ivane Kiš zaključio je godinu.

Oba izdanja prikazuju autore kao svestrane ličnosti, nastojeći dati presjek njihovih interesa u smislu glazbenostilskih izričaja i instrumentacijskog bogatstva. Skender je predstavljen sa sedam skladbi, među kojima izdvojimo Poemu za milanolo, instrument izrađen prema ideji Milana Pale, Phantasmagoriu u izvedbi Zagrebačke filharmonije, dvije skladbe u kojima se koristi udaraljkama (Circles i White line fever) i naslovom „klasičniji“ Treći gudački kvartet. Na albumu Ivane Kiš također je sedam skladbi, a jedna od njih, zanimljivo, naslovljena je Circle; dvije su za njoj bliska izvođača gitarista Krešimira Bedeka (uključujući Supertramp’s journal), a najnovija je elektronički Galijot iz 2022. Osim kao CD, Skenderov album dostupan je na različitim digitalnim platformama, a uskoro će biti i album Ivane Kiš.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak