Vijenac 753

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Što je film? Andréa Bazina 

Francuski filmski kritičar i teoretičar André Bazin (1918–1958) bio je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih djelatnika svog zanata. Uz ostalo, 1951. među utemeljiteljima je časopisa Filmske bilježnice (Cahiers du Cinéma), kojima je bio doživotni urednik. Njegov suvremenik i zemljak Georges Sadoul, također velikan na tom području, držao ga je najboljim poslijeratnim filmskim kritičarom, a mnogi ga smatraju duhovnim ocem francuskoga novog vala te inspiratorom (tada) moderne teorijske misli o filmu.


Izd. Disput, 2022,
prev. Mirna Šimat

Film je shvaćao ontološki, cijeneći ponajprije njegovu sposobnost realističnog svjedočenja o osjetilnoj stvarnosti, protivio se apsolutiziranju montaže (koje je dominiralo klasičnom teorijom pod utjecajem sovjetske montažne škole), promicao je uporabu dubinskog kadra, izdvajajući u toj grani vještinu američkog sineasta Williama Wylera. Što je film? (Qu’est-ce que le cinéma?) zbirka je njegovih najvažnijih radova, sakupljenih u četiri sveska, na oko 400 stranica – u domovini izvorno 1958–62; ovdašnjem čitatelju u srpskohrvatskom prijevodu dostupna od 1967. (Institut za Film, Beograd), no već desetljećima teško nabavljiva; sada i u hrvatskom prijevodu Mirne Šimat, u izdanju zagrebačkog Disputa, u jednosveščanom izdanju, prema francuskom iz 1976, sažetom, vele, po smjernicama Françoisa Truffauta.

Etnografski eksperimenti u Kinoklubu Zagreb

Od veljače do travnja u Kinoklubu Zagreb održat će se besplatna radionica Etnografski eksperimenti – 2. dio, usmjerena na upoznavanje s vrstama etnografskog filma te na ostvarenje slikopisa tog tipa.


Plakat za radionicu
Etnografski eksperiment

Radionicu vode lingvistica i vizualna antropologinja Meghanne Barker i montažerka Karla Folnović. Iako je posrijedi napredna radionica, dobrodošli su i polaznici početnici, bez prethodna iskustva, a prijave (na portalu kkz.hr) otvorene su do 23. siječnja. Predavanja i filmovi s prethodnih Etnografskih eksperimenata mogu se gledati na YouTube-kanalima Kinokluba Zagreb.

Retrospektiva Paola Sor­ren­tina u kinu Valli

U programu Filmovi za sva vremena pulsko kino Valli siječanjskim srijedama prikazuje djela jednog od najzapaženijih suvremenih autora talijanske kinematografije Paola Sorrentina. Na repertoaru su Posljedice ljubavi (2004), Div (2008) i Mladost (2015) te dobitnik Oscara za najbolji film s neengleskoga govornog područja, svojevrsna posveta Slatkom životu (1960) Federica Fellinija, Velika ljepota (2013), vizualno raskošna ekstravagancija što bilježi noćni život Rima, kojom je Sorrentino osvojio svjetsku pozornost.


Najava filma Velika ljepota

Kako je, među inim, zapisano, Sorrentinove očite scenarističke konstrukcije i zaneseno pretjerivanje u rabljenju filmskih mogućnosti do i preko ruba kiča, mogu se, mada velemajstorski izvedene, doimati šarenom prazninom, no vizualne atrakcije tek su premaz osnovi koja se bavi, ni više ni manje, nego „konačnim moralnim pitanjima“.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak