Vijenac 753

Matica hrvatska

DUBROVNIK  –  PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE

Dar Bambinu na njegov rođendan

Ana Rajić

U nedjelju, 18. prosinca 2022. Ogranak MH u Dubrovniku 18. prosinca 2022. predstavio je slikovnicu Bambin – pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku iz svoje bogate biblioteke Cvijeta, koja je nastala u suradnji s Osnovnom školom Marina Getaldića.

Bambin – dijete Isus, na osobit se način slavio u Dubrovniku, ne samo u božićno vrijeme nego tijekom cijele godine. Kult svetog Djeteta ušao je u dubrovačku religijsku, književnu i kulturnu povijest u 18. stoljeću. Tada se podiže važnost djeteta u životu naroda.


Djeca iz OŠ Marina Getaldića za slikovnicu o Bambinu darovala su lijepe crteže i još ljepše pjesmice

U Bambinu se ogleda lik djeteta koje nije samo biće koje ljubimo i štitimo, nego u njemu gledamo branitelja i zaštitnika pred kojim stoji titanska zadaća – spasenje svijeta.

Predsjednica Ogranka Slavica Stojan istaknula je na predstavljanju slikovnice da su djeca iz OŠ Marina Getaldića jasno razumjela svoju zadaću te su za slikovnicu darovala prekrasne crteže i još ljepše pjesmice. „Bambin je obilježje našeg identiteta i ne treba to mnogo tumačiti nikomu tko je iz Dubrovnika. Naše crkve, a često puta i naši domovi, barem za Božić, imaju na počasnom mjestu u kući Bambina. Mi znamo što je Bambin, znamo što znači u našim životima i u našoj kulturnoj i vjerskoj povijesti“ – rekla je Slavica Stojan te podsjetila kako je i kad Bambin ušao u dubrovačke okvire, naše živote, dušu i srce. Bilo je to u 18. stoljeću, kada se Dijete pojavljuje u svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U hrvatskoj književnosti pojavio se kao djetešce Božje, a prva je o njemu pisala Ruđerova sestra Anica Bošković. Naglasila je da je slikovnica dar Bambinu, kojem vraćamo njegov rođendan. Slikovnica je podsjetnik svim stanovnicima Grada na bogatstvo kulturnog i vjerskog nasljeđa, ali i zadaća da se autentično duhovno-kulturno blago ne zaboravlja, već očuva i promiče u dubrovačkim obiteljima.

Slikovnica Bambin predstavljena je i u katedrali Rođenja BDM u Trebinju – BiH. Predsjednica Ogranka Slavica Stojan govorila je hrvatskoj djeci koja žive na području Trebinjsko-mrkanske županije o jedinstvenoj pobožnosti Bambinu u Dubrovniku te im predstavila i darovala ostale slikovnice iz biblioteke Cvijeta.

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak