Vijenac 753

Matica hrvatska

OGULIN   – GOSTOVANJE KNJIŽEVNIKA
I OBJAVA KALENDARA

Ciklus Poniranja i Ogulin camerom obscurom

Hrvoje Magdić)

Ogranak MH u Ogulinu prošle je godine pokrenuo ciklus Poniranja. Ideja je ciklusa ugostiti i predstaviti poznate hrvatske književnike, njihova razmišljanja, poglede na umjetnost i brojne druge teme te se odmaknuti od tradicionalnoga predstavljanja knjiga i približiti se predstavljanju autora. Dosad su u Ogulinu gostovali poznati hrvatski književnici i književnice Damir Karakaš, Kristian Novak, Julijana Matanović i Milana Vuković Runjić, a 2022. završili smo gostovanjem književnice Olje Savičević Ivančević i književnika Tomislava Šovagovića.


Gostovanje Tomislava Šovagovića u sklopu ciklusa Poniranja

Bila je to prilika upoznati književnike na drukčiji način, „ponirati“ u njihovu osobnost i dokučiti njihove stavove i poglede na život, brojne svakodnevne teme te tako djelovati na čitateljsku publiku i potaknuti ih na čitanje djela gostujućih književnika. Književni susreti izvrsno su posjećeni i pokazuju interes publike za takav oblik kulturnih aktivnosti, a Ogranak planira nastaviti svoja Poniranja i ove godine. Za gostovanja Tomislava Šovagovića organiziran je i adventski sajam knjiga na kojem su se posjetiteljima nudile knjige Ogranka u Ogulinu po povoljnim cijenama.

Već više od 25 godina Ogranak MH u Ogulinu njeguje tradiciju tiskanja kalendara za iduću godinu. Zanimljivost je kalendara što se iz godine u godinu mijenjaju teme isključivo vezane uz Ogulin i ogulinski kraj, njegove prirodne ljepote, povijesnu i kulturnu baštinu, usmenu predaju, običaje te je na taj način tradicionalni kalendar postao i svojevrsni spomenar i zapis vremena o gradu i svake godine nudi novi pogled na grad. Prošle godine Ogranak je pripremio izložbu Ukorak s vremenom na kojoj su bili izloženi svi dosadašnji kalendari te se moglo vidjeti bogatstvo ideja i zanimljivih tema u više od 25 kalendara. Za 2023. odabrana je tema Ogulin – portret grada camerom obscurom, a temelj kalendara su fotografije nastale u okviru fotoradionice koju je Hrvatski fotosavez priredio u suradnji s Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana i Pučkim otvorenim učilištem Ogulin u svibnju 2021. Sudjelovalo je dvadesetak članova Fotografskog kluba Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana i Kinokluba Pučkog otvorenog učilišta Ogulin koji su istraživali vizure svoga grada bilježeći ih uz pomoć camera obscura i tehnike kemograma. Urednica kalendara je profesorica Marija Trdić Ćuk. 

Vijenac 753

753 - 12. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak