Vijenac 750

Glazba

Jazz ad libitum
Mladena
Mazura

Sisački prilog jazzu

U ovoj je rubrici već bilo riječi u kojoj su mjeri pojedini hrvatski gradovi pridonijeli afirmaciji našeg jazza. Bez obzira na činjenicu što ponekad i nisu bili potpuno u sferi jazza, već bi izvodili suvremenu glazbu uz koju se nekoć plesalo na mnogobrojnim ljetnim terasama na moru ili u mnogobrojnim plesnim dvoranama koje su postojale u svakom većem središtu Hrvatske. Spomenuo sam u tom kontekstu Osijek i još neka veća središta naše zemlje, a došao je na red i grad Sisak, koji se ne može pohvaliti nekom velikom participacijom u tom smislu, ali ipak je pridonio obogaćenju slike o hrvatskoj jazz-sceni zahvaljujući glazbenicima rođenim u tom gradu.


Lela Kaplowitz / Snimio Mikael Juntunen

Među prvima Siščanima nakon završetka Drugoga svjetskog rata spominjemo nadarenoga trubača Vladimira Novickog, poznatijeg među glazbenicima pod nadimkom Čkalov, koji je stekao prema imenu legendarnoga ruskog pilota. Otac mu je bio jedan od poznatih profesora ruskog jezika u Sisku. Nastupao je s nizom slavnih jazz-glazbenika za vrijeme Drugog svjetskog rata i zagrebačkoga poslijeratnog jazza.

U Sisku je rođen i jazz-pijanist, danas glazbeni iscjelitelj, Josip Joe Meixner. Kao mlad otišao je u inozemstvo, gdje je u Beču postao predstavnik poznate tvrtke glasovira Bösendorfer, u kojoj je ulozi jednom prilikom nastupio i u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kao jazz-pijanist ispravnog stilskog opredjeljenja u toj glazbi nastupio je kao solist u programima međunarodnih jazz-festivala u Zagrebu, Čakovcu i Varaždinu, predstavivši se svakom svojom interpretacijom kao džezist mainstream-interpretacije. Iz istog grada potječe rođenjem i pijanist Veljko Glodić. Glodić je jazz-glasovir doktorirao na Floridi u Sjedinjenim Državama, a taj instrument predaje već godinama na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao profesor jazz-glasovira predaje već godinama taj predmet na Školi za jazz u Ljubljani. Sa saksofonistom Sašom Nestorovićem snima i nastupa već duže vrijeme u formaciji jazz-dua. U kontekstu rođenih Siščana-džezista valja spomenuti i alt i tenor-saksofonista amatera Aleksandra Sašu Tomića, koji je početkom Domovinskog rata kao student druge godine medicine otišao u Beograd, tamo završio Medicinski fakultet i radi kao srčani kirurg na VMA. Posjeduje kućni studio u kojem jazz i neku drugu glazbu snima s nekim od najboljih tamošnjih džezista primjerice s jazz-pijanistom Milošom Miša Krstićem i bubnjarom Franjom Karlovićem.

Danijela Matešić, rođena Siščanka, poznata je u Hrvatskoj kao vodeća pjevačica jazza pod imenom Lela Kaplowitz. Nakon dužeg boravka u Sjedinjenim Državama, gdje se i udala za jazz-pijanista i vrsnoga školovanog tubista Josepha Joea Kaplowitza, vratila se s mužem u domovinu. Bračni je par Kaplowitz živio i radio najprije na kvarnerskom području, potom se preselio u Zagreb, gdje je nastavio s nastupima i snimanjima. Lela Kaplowitz aktivna je kao vokalna interpretkinja jazza s velikim brojem izdanih CD-ova.

Među najpoznatije sisačke džeziste ubrajamo izvrsnoga gitarista Damira Kukuruzovića, glazbenika specijalizirana za swing provenijencije legendarnoga gitarista Djanga Reinhardta. Kukuruzović se nakon članstva u legendarnom sastavu gitarista i pedagoga Aleksandra Saše Bubanovića Hot Club Zagreb vratio u rodni Sisak, u kojem će osnovati jazz-klub, biti vrlo aktivan, voditi vlastiti swing-sastav s kojim će poduzimati brojne domaće i strane turneje. U svom je jazz-klubu na sisačkoj šetnici vodio i međunarodni jazz-festival i ugošćavao znamenite svjetske gitariste, pretežito stilske istomišljenike. Epidemija korona-virusa odnijela nam je prije dvije godine nažalost tog izvrsnog stilski profilirana gitarista sjajne izvedbene tehnike. Njegov swingu naklonjen mali sastav na čelu kojeg je sisački violinist i improvizator Bruno Urlić nastavlja na tom tragu Kukuruzovićevo djelo, što su dokazali i koncertom održanim nedavno u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak