Vijenac 750

Matica hrvatska

KUTINA  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Poetske tajne polja i luga

Matea Paripović

Pred punim predvorjem Tehničke škole 16. studenoga održano je predstavljanje novoga izdanja profesora Ante Šestića Malene tajne polja i luga (Ogranak MH u Kutini, 2022). Recenzentice su književnice Božica Brkan i Jasna Popović Poje. Okupljene na početku je pozdravio ravnatelj Ante Dževlan. Uz autora o knjizi su govorile Božica Brkan, Nikolina Petranović i Matea Paripović. Dvoje učenika pročitalo je po jednu pjesmu i haiku.


Matea Paripović, Božica Brkan, Nikolina Petranović i
Ante Šestić / Snimio Antun Hanjilec

Umjesto predgovora autor je čitatelju poklonio Odu zavičaju. U njoj odmah na početku vidimo veliku privrženost rodnome kraju. Uredništvo nije diralo jezičnu stranu zbirke. Autorov jezik ostavilo je u izvornom obliku – u duhu govora i kraja iz kojega je potekao. Zbirka se sastoji od 42 pjesme koje putem zagonetki govore o nekoj od životinja iz poznate okoline.

Drugi dio ove zbirke poezije donosi nam haiku-odgonetke. Ante Šestić pokazao je izvrsno poznavanje prirode i njezinih stanovnika, umijeće izražavanja, duhovitost i sklonost rimi te pjesničku širinu pišući pjesme-zagonetke, kojima je dao odgovore u haiku-odgonetkama. Crtežima je pokazao što očekuje od umjetnosti, ali i svoju sigurnu i preciznu ruku.

Izdanje su uredile Matea Paripović i Nikolina Petranović, a lektorirala je Nikolina Petranović. Financijsku potporu dali su Sisačko-moslavačka županija i Grad Kutina. Potporu predstavljanju nove knjige dali su gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić i županijska vijećnica Tena Jevak Benčić.

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak