Vijenac 750

Matica hrvatska

POŽEGA – PROSLAVA 180. OBLJETNICE MH

Matičari u čast Matici

Anita Katić

Ogranak MH u Požegi prigodnom se svečanošću uključio u obilježavanje velikog jubileja – 180 godina djelovanja Matice hrvatske. Svečana je priredba održana 9. studenog u Gradskom kazalište Požega u čijoj su se kazališnoj dvorani skupili brojni matičari, gosti, prijatelji Matice hrvatske te brojni uzvanici. Svečanosti su prisustvovali Marijo Dominiković, glavni tajnik MH, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, izaslanik požeškoga biskupa Antuna Škorčevića Ivica Žuljević te brojni gosti i uzvanici.

Sve je nazočne, na početku programa, u ime Ogranka MH u Požegi, pozdravila predsjednica Ogranka, Anita Katić, naglasivši važnost Matice hrvatske u kontekstu suvremenoga hrvatskoga društva te uputila na važnu činjenicu da je prvi tajnik Matice hrvatske bio upravo Požežanin, jezikoslovac Vjekoslav Babukić, te da je Ogranak osnovan među prvim Matičinim ograncima.


Nastup klape Sv. Lovro

U ime Središnjice Matice hrvatske nazočnima se obratio glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković i ukratko iznio strategiju djelovanja koju Matica hrvatska provodi te upoznao nazočne s mnogim novinama koje su pokrenute u radu Matice u posljednjih godinu dana.

Čestitke su na velikom jubileju članovima Matice hrvatske uputili i gradonačelnik grada Požege Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, istaknuvši da nas Matica svojim djelovanjem uči svemu onome što nas čini Hrvatima, našoj tradiciji, obrazovanju, odgoju, cjelokupnom hrvatskom identitetu, čuvajući ono najvrednije – hrvatsku povijest, baštinu i hrvatski jezik.

U program svečanosti uključili su se mnogi članovi i prijatelji Matice hrvatske. U scenskom prikazu o utemeljenju Ogranka u Požegi sudjelovali su članovi Ogranka Miroslav Paulić, Miroslav Peroutka i Kristina Rupert te glumac Gradskog kazališta Požega Dario Hak. Scenski je prikaz za scenu priredila i režirala profesorica hrvatskoga jezika Marijana Ćorluka, koja je i upravljala programom. Svojim su se recitacijama i interpretativnim čitanjem tekstova poznatih požeških pisaca Matka Peića i Dobriše Cesarića te slavnoga slavonskog prosvjetitelja Matije Antuna Reljkovića u program uključile i učenice požeških gimnazija: Sara Alaber (mentorica Marijana Ćorluka), učenica Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, te učenice Marta Matoković i Klara Malčić (mentorica Duška Galić) iz Gimnazije Požega.

Djelovanje Ogranka danas – osobito na planu nakladništva – predstavili su autori knjiga objavljenih u nakladi Ogranka i članovi Ogranka čitajući kratke ulomke iz svojih knjiga. Ulomak iz pretiska Kanižlićeve Svete Rožalije pročitala je Marijana Ćorluka, koja je pridonijela izdanju knjige, ulomak iz autorske knjige Ispred ženskog zrcala pročitala je autorica i ravnateljica požeške Gimnazije Vesna Vlašić, ulomak iz autorske knjige Znani i neznani gospodin Ivica Ciganović, pjesmu iz zbirke Kaplja sna autorica Irena Kalan, ulomak iz nagrađenoga romana Grof Janković vjeroučitelj u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu Miroslav Peroutka te pjesmu Loza i forenzika, nagrađenu na pjesničkoj manifestaciji u organizaciji požeškoga Ogranka Vinum et poeta, pročitala je autorica Lana Derkač.

U glazbenom ju dijelu programa sudjelovala Karla Najvirt, učenica GŠ Požega predstavivši se izvedbom na gitari: Agustin Barrios Mangore: La catedral – Preludio saudade (mentorica Lucija Ticl Polić). Himnu su otpjevali članovi klape Sv. Lovro, koji su posebno oduševljenje gledatelja izazvali izvedbom skladbe U boj iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca. Glazbeni su dio programa upotpunili i članovi HKUD-a Vijenac, koji također ove godine obilježavaju veliku godišnjicu – 140 godina postojanja i rada.

U sklopu programa prikazan i dokumentarni film snimljen u povodu obilježavanja 180 godina djelovanja Matice hrvatske u režiji Leona Rizmaula te je autorici romana Grof Janković Nadi Prkačin i ilustratorici Nori Vrselja svečano uručena srebrna povelja, koju je Ogranku MH u Požegi i svima koji su radili na izdanju romana dodijelio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, na Glavnoj skupštini MH. Autorici romana i ilustratorici povelje je uručila Ljiljana Marić, dopredsjednica i bivša predsjednica Ogranka, najzaslužnija za njegovo izdavanje.


Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak