Vijenac 750

Matica hrvatska

ČITLUK  – KNJIŽEVNI SUSRET

Ljepota književnosti i kazališta

Književni susret u organizaciji Ogranka MH u Čitluku održan je 22. studenog u Hotelu Brotnjo. Predstavnicima brojnih ogranaka Matice hrvatske i broćanskoj publici predstavljene su knjige Moguće? Danas? Marinka Šekote i Obrana Jeruzalema Mire Gavrana. U predstavljanju su, uz autore, sudjelovali Andrija Stojić, predsjednik Ogranka MH u Čitluku, i Mladena Gavran, glumica i redateljica.

Andrija Stojić predstavio je sve sudionike i djelovanje čitlučkog ogranka, nakon čega su autori kratko govorili o svojim djelima, a glumica Mladena Gavran pročitala odabrani dio iz knjige Obrana Jeruzalema.


Književni susret Mire Gavrana s učenicima SŠ Slavka Barbarića

„Doista sam počašćen pozivom predsjednika Ogranka MH u Čitluku Andrije Stojića i sretan sam što sam došao ovamo. Sretan sam što su došli brojni matičari iz drugih ogranaka i svi vi koji živite ovdje u Čitluku i okolici. Imamo doista mnogo poveznica i sretan sam da se ovo događa u godini 180. obljetnice postojanja Matice hrvatske. Mnogi ljudi nemaju osjećaja koliko dugo traje MH. Ona je najstarija kulturna institucija u Hrvata“ – kazao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

Uz obilježavanje 180. obljetnice postojanja Matice hrvatske sinoćnjim programom također su obilježene 51. obljetnica rođenja i 100. obljetnica smrti fra Didaka Buntića.

„Posebno sam sretan da večeras mogu predstaviti svoju najnoviju knjigu Obrana Jeruzalema. Riječ je o poemi u deset pjevanja. Uskoro će izaći i drugo izdanje jer je knjigu lijepo prihvatila čitalačka publika i kritika. Drago mi je da sam večeras ovdje sa fra Marinkom jer je on krivac što sam napisao zadnji roman posvećen fra Didaku Buntiću. Da se on nije bavio fra Didakom i da me nije nagovarao da se uhvatim te teme, ne bi nastao taj roman koji mi je beskrajno drag jer povezuje dvije meni jako važne regije. Knjiga Obrana Jeruzalema napisana je tako da na usta jednog proroka pokušavam dati komentar stanja kamo odlazi zapadni svijet, što se događa kod nas u Hrvatskoj i BiH, Europi i cijelom svijetu“  – dodao je Miro Gavran.

Upravo fra Didaku Buntiću svoju najnoviju knjigu posvetio je fra Marinko Šakota, koji je, između ostalog, kazao: „Važno je pred nas stavljati prave uzore, ljude koji nam imaju danas što reći. Jedan među njima je sigurno veliki fra Didak Buntić. U pozadini njegove vjere stoji Pavao koji ga je nadahnjivao. Posebno Pavlove riječi Sve mogu u Onome koji me jača. Fra Didak je u svoju dušu upio ovu Pavlovu misao.“

Lijep doprinos književnoj večeri svojim su nastupima dale članice ženske vokalne skupine HKUD Didak i Marko Sušac, učenik Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Sudionici programa kao primjer uzorna čovjeka koji može nadahnuti mnoge istaknuli su pokojnoga fra Slavka Barbarića. U srednjoj školi koja nosi njegovo ime Miro i Mladena Gavran predstavili su književni opus najviše prevođena suvremenoga hrvatskog pisaca i najizvođenijega hrvatskog dramatičara te učenicima govorili o motivima koji prevladavaju u njegovu književnom stvaralaštvu, o važnosti obrazovanja, važnim životnim savjetima te o ljepoti kazališta.

Gostovanje u Srednjoj školi književnu večer organizirao je Ogranak MH Čitluk, čiji je predsjednik na kraju programa najavio skorašnje gostovanje u Münchenu, koje će biti uvod u manifestaciju Božićni susret s Maticom u Brotnju te istaknuo kako OMH Čitluk kroz svoje manifestacije djeluje i u drugim sredinama, drugim državama i nastoji povezati različite krajeve i ljude koji u njima žive. (Andrija Stojić)

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak