Vijenac 750

Književnost

Ivana DRAŽIĆ

KNJIŽEVNOST IZDVAJA


 

Spoj književnosti, glazbe i likovnosti u djelu Lászla Krasznakorkaija

Prava je šteta što jedan od najvažnijih živućih autora, László Krasznahorkai, nije uspio doći na na Sa(n)jam knjige u Puli. Ipak, sigurna sam da je izložba nagrađivanoga slikara Maxa Neumanna nazvana Uvijek za Homerom postavljena u sklopu Sajma, s crtežima iz istoimene Krasznahorkaijeve knjige, bila sjajna i više nego dostatna utjeha posjetiteljima.


Izd. Multimedijalni institut, 2019.

Spomenuta Krasznahorkaijeva knjiga Uvijek za Homerom (prev. Viktorija Šantić, Kulturtreger i Multimedijalni institut, 2019), jedinstveni spoj književnosti, likovne umjetnosti i glazbe, uvijek mi, iz očitih razloga, padne na pamet kada su u pitanju književne preporuke.

Spoj književnosti i filma

Annie Ernaux posljednjih je tjedana vruća tema. I iako osobno nisam sklona hajpu, ovaj oko Annie Ernaux uzrokovan Nobelovom nagradom za književnost neobično me veseli. Njezine knjige na razmeđu su književnosti, sociologije i povijesti, a polaze od osobnih sjećanja, situacija i priča koje nalaze svoje mjesto u kolektivnom ženskom iskustvu. U meni omiljenoj knjizi Jedna žena (Kulturtreger i Multimedijalni institut, 2020) ona pišući o majčinu životu ispisuje povijesti i živote svih žena njezine klase u 20. stoljeću, nasilje koje donosi bijeda i siromaštvo te želju da se uzdigne iznad toga. Tu je i iznimno aktualna knjiga Događaj (Kulturtreger i Multimedijalni institut, 2021) u kojoj se prisjeća svog iskustva ilegalnog abortusa u Parizu 60-ih, dajući sliku položaja žene u tom povijesnom trenutku. Gotovo jednako odličan je i istoimeni, Zlatnim lavom nagrađen film Audrey Diwan, koji je ovih dana igrao u Kinu Kinoteka. Svakako preporučujem neku od budućih projekcija!

 

Prizor iz filma Annie Ernaux i Davida Ernaux-Briota

Crtica o Annie Ernaux poslužit će i kao najava Human Rights Film Festivala. Naime, festival se otvara 4. prosinca u Kinu Tuškanac filmom Godine superosmice, koji Annie Ernaux autorski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom. Film je zapravo vrlo intiman i čine ga obiteljski filmovi snimljeni između 1972. i 1981, koji su kao uvijek kod Annie Ernaux više od intimne obiteljske priče i funkcioniraju kao odraz načina života i društva u desetljeću nakon 1968. Čitav je program HRFF-a sjajan pa ovih posljednjih nekoliko riječi koristim da i njega preporučim.

Besplatne elektroničke knjige

Besplatnim elektroničkim knjigama, sjajnom i hvalevrijednom projektu, uvijek se iznova vraćam. Bilo da je riječ o specifičnim knjigama koje tražim, a kojih je gomila, bilo da se radi o lutanju među naslovima u pjesničkim zbirkama, uvijek ima mjesta za otkrivanje nečeg novog, zbog čega mi je BEK stalna postaja dugi niz godina. Primjerice, zbirku Davide, svašta su mi radili Marije Andrijašević otvorila sam nevjerojatan broj puta, a veseli me i njezino ovogodišnje reizdanje u Frakturi. U svakom slučaju, čitajte BEK!

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak