Vijenac 750

Društvo

Predstavljena II. knjiga Herojski Vukovar, HKS, Zagreb, 16. studenoga

Istina o Gradu heroju

Smiljana Škugor-Hrnčević

 

U okviru znanstveno-izdavačkog projekta Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.) u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu predstavljena je 16. studenoga II. knjiga Herojski Vukovar, u kojoj je obuhvaćeno razdoblje srpske okupacije Vukovara, mirne reintegracije u Hrvatsku, povratak prognanika, saniranje posljedica agresije, obnova grada te gospodarski i društveni razvoj od 1998. do 2021. Prva knjiga, u kojoj su istraženi događaji u vezi s pripremom i provedbom velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar te njezine posljedice, predstavljena je u studenome prošle godine u Vukovaru.


Izd. CROATICA, 2022.

Veliki znanstveni i izdavački projekt pokrenut je s namjerom znanstvenoga multidisciplinarnog istraživanja, analiziranja i opisivanja svih relevantnih tema koje su obilježile Vukovar i život Vukovaraca u proteklih tridesetak godina, rekao je inicijator projekta i jedan od urednika monografije Ante Bičanić.

Na sadržaju knjiga radilo je tridesetak znanstvenika i stručnjaka, prikazano je dvije tisuće povijesnih izvora, 650 dokumentarnih fotografija, mnoštvo zemljovida i drugih dokumenta. Temama su pristupili s motrišta različitih znanstvenih polja i grana, kao što su povijest, sociologija, politologija, demografija. Izdavač je monografije Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica uz potporu Instituta Ivo Pilar i Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

 „U ovoj smo knjizi obradili strašne posljedice, ubijanja, stradanja, mučenja, silovanja. Obradili smo i ratne štete koje su se dogodile u samome gradu“, rekao je Bičanić dodajući da su se unatoč svim strahotama Vukovarci vratili u svoj grad, nastavili živjeti, a to je pobjeda.

Iznoseći samo mali dio podataka iz knjige naveo je da je Vukovar branilo 1500 do najviše 1800 hrvatskih branitelja, odnosno da ih je na čitavom tom području do Vinkovaca ukupno bilo 5300. Nasuprot toj brojci srpski agresor napadao je područje istočne Slavonije s 46.900 vojnika JNA, 4500 srpskih vojnika, četnika iz tog razdoblja kojima su se priključili i predstavnici teritorijalne obrane, što je deset puta više. Podsjetio je da je na teritoriju Hrvatske pronađeno 150 masovnih grobnica i 1400 pojedinačnih, od kojih su na području Vukovara 42 masovne grobnice i 230 pojedinačnih grobova. Ekshumirani su posmrtni ostaci 1851 osobe. Hrvatska traga za još 1869 nestalih smrtno stradalih osoba, a s područja Vukovara njih je 427. To su činjenice nasuprot kojima je pravosuđe potpuno zakazalo, poručio je Bičanić dodavši da su knjige Herojski Vukovar vrlo dobar sadržaj za studente, profesore, čitavu Hrvatsku i da moraju biti u svim knjižnicama i u školama. Na nastavnicima je da sadržaj prilagode školskom programu kako bi mlade generacije bile upoznate s događajima u vezi s velikosrpskom agresijom na samostalnu Republiku Hrvatsku, koja se herojski obranila.

„U prvoj sam knjizi radio na temama raspada bivše SFRJ, a u drugoj o dezinformacijama koje su svjesno ubačene u medijski prostor, onima o protuhrvatskoj djelatnosti, a koje i danas možemo pratiti kroz medije i pisanje pojedinih autora“, rekao je povjesničar Ante Nazor, dodajući da su to svjesno izvrnute činjenice kojima se nastojala kompromitirati obrana Vukovara i Hrvatske, njezino stvaranje i tadašnje vodstvo. „To smo dokazali dokumentima, rekao je i kao primjer naveo kako je u Beogradu osnovano ‘posebno odelenje’, koje se bavilo upravo tim propagandnim radom protiv Hrvatske, o prodaji i izdaji Vukovara, o dogovorenom ratu. Sve su to teme koje smo u znanstvenom dijelu odbacili“, istaknuo je Nazor, dodajući da nažalost iz pera pojedinih autora one i danas žive u medijskom prostoru.

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak