Vijenac 750

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

IZDVAJA Gloria Fabijanić Jelović

HNK I. pl. Zajca na Kreti

Riječki HNK Ivana pl. Zajca na gostovanju s operom Otello Giuseppea Verdija, u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom Myrona Michaelidisa, i s baletom Plamteća voda koreografa Adonisa Foniadakisa – osvojio je Kretu.

Ekipa predstave Otello na pozornici u Heraklionu / Izvor: HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

U četiri dana s četiri izvedbe, dvije operne i dvije baletne, u najboljem su se umjetničkom izdanju predstavili izvođači u prepunoj dvorani Kulturnog i konferencijskog centra Andreas i Maria Kalokairinou, a publika je ovacijama ispraćala svaku izvedbu. Umjetnički ansambli HNK-a Ivana pl. Zajca izveli su i dva edukacijska programa za mladu publiku, u okviru kojih i Bolero na trampolinima Adonisa Foniadakisa. Riječke je programe tijekom inozemnoga gostovanja vidjelo četiri tisuće oduševljenih gledatelja.

Riječki simfonijski orkestar i Mozart

Simfonijski koncert Samo Mozart pod dirigentskim vodstvom maestra Ivana Huta, dirigenta i violista, i u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra sa solisticom, flautisticom Lucijom Kovačević, održan je u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci za sve ljubitelje Mozarta, jer popularnost Mozartove glazbe tijekom vremena ne jenjava.

Program je bio sastavljen od uvertire operi Don Giovanni, Drugog koncerta za flautu u D-duru, na kojem se sjajnom tehnikom, plemenitom bojom tona i virtuoznošću predstavila solistica Lucija Kovačević, prva flautistica Riječkoga simfonijskog orkestra, i od jedne od najpopularnijih Mozartovih simfonija, briljantne Četrdesete simfonije u g-molu.

4. Dani rane glazbe u ­Rijeci

Četvrti Dani rane glazbe u organizaciji Corona Laurea iz Lovrana dvije su nedjelje publici darovali dva zanimljiva koncerta u prostoru crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije pokraj Kosog tornja u Rijeci.



Riječki barokni solisti /
Izvor Facebook

Na prvom su se predstavili Mia Grubišić i Dora Kuzmin Maković kao Duo Musette na baroknim violončelima, a na drugom koncertu publika je uživala u zanimljivom zvuku dvije barokne flaute, traversa, u izvedbi Benedeka Csaloga i Metoda Sironića uz čembalističku pratnju Jelene Tihomirović. Na posljednjem koncertu festivala 6. studenog publici su se predstavili Riječki barokni solisti – Metod Sironić, traverso, Silvio Richter i Ivan Jakšeković, barokne violine, Hiwote Tadesse, barokna viola, Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo, i Jelena Tihomirović, čembalo.

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak