Vijenac 750

Film

Janko HEIDL

FILM IZDVAJA


20. Human Rights Film Festival

U zagrebačkim kinima Tuškanac, Kinoteka, Dokukino KIC te u klubu Močvara (glazbeni prilog), od 4. do 11. prosinca održat će se 20. HRFF, festival filmova usmjerenih na tematiziranje ljudskih prava. Na repertoaru je 26 igranih i dokumentarnih, cjelovečernjih i kratkih filmova, a ovdje izdvajamo one vezane uz nesretne ratne događaje u Ukrajini. Neće začuditi da na program dolaze dva nova, iz arhivske građe izrađena dokumentarna filma jednog od velikana suvremene kinematografije, neumornog ukrajinsko-međunarodnog redatelja Sergeja Loznice (i na 19. HRFF-u prikazana su dva njegova svježa filma): Prirodna povijest uništavanja, prema istoimenoj knjizi W. G. Sebalda, o nošenju Njemačke sa stradanjima vlastita naroda nakon Drugoga svjetskog rata te Kijevski proces, o suđenju nacistima u Kijevu 1946. Tu su i četiri filma Litavca Mantasa Kvedravičiusa – igrani Partenon (2019), dokumentarni Barzah (2011), Mariupolis (2016) te Mariupolis 2 (2022) za čijega je snimanja u Mariupolju autor smrtno stradao početkom travnja.


Plakat festivala

Uz ostalo, prikazuje se sedam novih regionalnih i hrvatskih filmova, a festival otvaraju francuske Godine superosmice u režiji Annie Ernaux i njezina sina Davida Ernaux-Briota, djelo sastavljeno od obiteljskih filmova te ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, snimanih 1970-ih godina. Ulaz na HRFF je slobodan.

Održana tribina Poezija i film – lijepa preplitanja

U sklopu ciklusa Tumači poezije, u zagrebačkoj knjižnici Marija Jurić Zagorka 25. je studenog održana tribina Poezija i film – lijepa preplitanja, na kojoj su se razmatrale neke poveznice poezije i filma, primjerice ona o značenju poetičnosti filma.


Kadar iz filma Paterson, 2016. (red. Jim Jarmusch)

Gosti Dragan Jurak i Damir Radić, obojica filmski i književni kritičari te književnici – Radić također i filmaš – čitali su svoju poeziju koja korespondira s filmom.

Održan 7. međunarodni festival arheološkog filma

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu od 10. je do 12. studenoga održan 7. MFAF, bijenalni Međunarodni festival arheološkog filma. Prikazan je 21 dokumentarni film, nagrade su osvojila djela francuske produkcije.


Plakat festivala

Prva nagrada stručnog žirija (Dora Baras, Nikolina Uroda, Ante Rendić-Miočević, Gérard Denegri, Janko Heidl) dodijeljena je srednjometražnom ostvarenju Tako govori Tarām-Kūbi – asirske prepiske Vanesse Tubiana-Brun i Cécile Michel, uz obrazloženje: „Film podjednako fascinira svojim znanstvenim (arheološkim) otkrićima i umjetničkim (filmskim) dosezima. Pored toga što detektivski dešifrira i locira pisma na glinenim pločicama iz brončanog doba, ta dokufikcija donosi inovativan narativni pristup intimističkog govora u prvom licu same autorice pisama, pretvarajući tako prozaičnost jedne svakodnevnice u angažiranu i intertekstualnu, no ništa manje blisku i univerzalnu refleksiju.“

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak