Vijenac 750

Druga stranica, Kazalište

UZ 30. DODJELU NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

„Dajte nam nagrade, novaca ionak’ nemamo!“

SARA VELIĆ HORVAT

Jubilarna 30. dodjela Nagrade hrvatskog glumišta tradicionalno je održana u zagrebačkom HNK-u, koji od sama njezina pokretanja 24. studenog okuplja društvenu i kulturnu scenu povezanu s umjetničkim ostvarenjima iz dramske, radijske, televizijske i plesne umjetnosti te opere. Nagrada, utemeljena 1992. zajedničkim naporima Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, HRT-a i Večernjeg lista, jedno je od najvećih priznanja struke, stoga je više puta tijekom ove svečane večeri naglašeno da je i nominacija u jednoj od 25 kategorija veliko postignuće.


Jubilarna 30. dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta u HNK-u u Zagrebu okupila je društvenu i kulturnu scenu / Snimila BILJANA ŠIMIĆ


Redatelj Bobo Jelčić odbio je nagradu / Snimila Sandra SimunoviĆ/ PIXSELL

I tako je, nakon dvije godine pandemijske stanke, u poznatom ruhu započela najsvečanija večer hrvatskog kazališta. Prvi su dio otvorili pijanist Matej Meštrović i Vanda Winter uz jednostavnu, ali vrlo lijepu izvedbu hrvatske himne. Voditelji Filip Juričić i Amar Bukvić uz duhovite doskočice nagrade su predstavljali u ležernom i vedrom ozračju. Prvu su, onu za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, osvojili Nika Ivančić za uloge u Bogu masakra i Realistima te Ugo Korani za izvedbu u Braći Karamazovima. Darija Auguštan je, za Puccinijevu Laurettu, s uzbuđenjem prihvatila nagradu za izuzetno (operno) ostvarenje mladih do trideset godina. Najboljim je plesačem proglašen Matija Ferlin u Sad sam Matthäus, dok je nagradu za najbolju plesačicu odnijela Petra Valentić za Revel, revel. Katici Šubarić dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu u lutkarskoj ili predstavi za djecu i mlade za ulogu u Gidianovu čvoru, a u istoj kategoriji za ulogu Vide Tolića u Semaforu na sveopće oduševljenje publike nagrađen je i Andro Damiš, koji publiku časti simpatičnim, skromnim te kratkim govorom, čime završava prvi dio programa.

Početak drugog dijela, uz izmjenu voditeljskog para (Doris Pinčić i Saša Buneta), posvećen je najvećem priznanju večeri; nagradi za životno djelo. Primabalerina Maja Bezjak, uz ovacije publike, primila je nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u baletu te u dirljivu govoru punom prisjećanja i anegdota apelirala da se djeci i mladeži u Hrvatskoj omogući adekvatno školovanje u umjetničkim sferama. Nakon nje nagrada za životno djelo uručena je Vlasti Knezović. Nagradu za najbolju opernu pjevačicu odnosi Lana Kos kao Puccinijeva Magda de Civry, a najbolji je operni pjevač Ivica Čikeš kao Verdijev Jacopo Fiesco.


Glumica Vlasta Knezović / Snimila BILJANA ŠIMIĆ


Primabalerina Maja Bezjak  /
Snimila BILJANA ŠIMIĆ

Najboljom opernom predstavom u cjelini proglašena je Lastavica Giacoma Puccinija, a Mala Frida Anice Tomić i Jelene Kovačić odnosi nagradu za najbolju lutkarsku ili predstavu za mlade. Večer je glatko tekla, no ne i bez iznenađenja; najprije je najboljom plesnom predstavom u cjelini proglašena Sad sam Matthäus Matije Ferlina, da bi potom bilo ustvrđeno da je riječ o pogrešci i nagrada je ravnopravno podijeljena s predstavom Sol Silvije Marchig.

Kratak nalet uzbuđenja, a onda ponovo veselo i opušteno. Najboljom sporednom glumicom proglašena je Arijana Čulina za ulogu u 55 kvadrata, a ista nagrada u muškoj kategoriji odlazi Ivici Pucaru za Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja. Nagradom za najbolju glavnu glumicu ovjenčana je Dajana Čuljak za ulogu Rože u Svoga tela gospodar, dok je za ulogu Tita Mirellija u Ludnici s tenorima najboljim glumcem proglašen Damir Lončar, koji prihvaća nagradu uz duhovit govor podcrtan izjavom: „Dajte nam nagrade, novaca ionak’ nemamo!“

Najboljim redateljem za predstavu Sorry proglašen je Bobo Jelčić, koji se nije pojavio, a nagradu je odbio prihvatiti uz obećanje da će obrazloženje uslijediti naknadno, čime je izazvao drugo iznenađenje svečanog okupljanja. Za kraj, najboljom predstavom u cjelini proglašena je 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata.

Večer su zatvorili upravo oni koji su je i otvorili: Matej Meštrović i Vanda Winter s izvedbom pjesme Feeling good, a na pozornici su im se pridružili i svi nagrađeni.

Vijenac 750

750 - 1. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak