Vijenac 749

Matica hrvatska

ČITLUK  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Načelo – moguće je – kao pokretačka snaga

OMH u Čitluku

U završnom dijelu programa kulturne manifestacije 19. Didakovi dani u organizaciji HKUD Didak potkraj listopada predstavljena je nova knjiga fra Marinka Šakote Moguće? Danas? koja je objavljena u suizdanju Ogranka MH u Čitluku i HKUD „Didak“, Gradnići.

Andrijana Zubac podsjetila je mnogobrojne nazočne na tijek ovogodišnjih Didakovih dana, počevši od otvaranja manifestacije u Mostaru, koncerata darovitih glazbenika u Zagrebu, Sarajevu i Širokom Brijegu, međunarodne likovne kolonije pa sve do predstavljanja nove knjige idejnog začetnika i pokretača Didakovih dana.


Izd. Ogranak MH u Čitluku i HKUD „Didak“,
Gradnići, 2022.

O knjizi su uz autora govorili fra Ante Marić i fra Robert Jolić, vrsni poznavatelji lika i djela fra Didaka Buntića. Fra Ante Marić podsjetio je na najvažnije podatke iz fra Didakova bogata životopisa te se osvrnuo na neke od najznačajnijih sačuvanih pisanih Didakovih ostavština, koje ga predstavljaju na široj javnosti manje poznat način. Fra Robert kazao je da je fra Marinko svojim radom od pokretanja Didakovih dana dao velik doprinos promociji fra Didakova života i veličanstvenog djelovanja te da je najnovija knjiga također značajan doprinos, različit od svih dosadašnjih. Uz to što predstavlja velebna djela fra Didaka, koja je ostvario u skromnim uvjetima, zadaća je knjige i da potakne na to da bismo mi danas, koji živimo u drukčijim uvjetima, shvatili da je mnogo toga moguće.

Svima koji su sudjelovali u nastajanju knjige fra Marinko je srdačno zahvalio te naglasio kako je, unatoč tomu što je mnogo toga napisano i otkriveno o fra Didaku, uvijek iznova potrebno proučavati znamenitoga franjevca. Objasnio je i poticaj za pisanje knjige: „Otkrio sam da je fra Didakovo životno načelo koje se provlači kroz njegovo djelovanje slično Marijinu: Moguće je! Čitajući njegova pisma i poslanice, shvatio sam da su te dvije riječi, moguće je, bile pokretačka snaga njegova bogata i uspješna djelovanja. Zato sam se odlučio napisati knjigu o njemu i dati joj naslov u obliku pitanja Moguće? No, zašto uz to pitanje stoji još jedna riječ također u obliku pitanja: Danas? Razlog je: želim predstaviti fra Didakovo moguće je u njegovu, nimalo jednostavnu ni laku vremenu, kako bi i nas obasjala svjetlost s Neba da shvatimo kako je i danas mnogo toga moguće. Jer shvatio sam da je fra Slavko Barbarić u pravu kada govori da se mnogi kršćani kriju iza riječi: Nije moguće… Fra Didak nam je nasušno potreban upravo danas. Zato ova knjiga. Zato takav naslov.“

 

Vijenac 749

749 - 17. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak