Vijenac 749

Matica hrvatska

KRIŽEVCI  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Ljepote Egipta očima dvaju liječnika razdvojenih stoljećem

Piše Danijela Zagorec

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Pučkog otvorenog učilišta 22. rujna u dvorani Hrvatskoga doma predstavljena je knjiga Križevački liječnici u pohodu Egiptu dvojice liječnika – Franje Husinca i Frana Gundruma Oriovčanina. Njihovi su putopisi, nastali u razmaku od stotinu godina, čitateljima približili ljepote staroga Egipta, pustinjske, ali spomenicima i kulturom iznimno bogate zemlje, prisutne na karti svijeta više od 5000 godina. U knjizi se može saznati o tome zašto vrijedi vidjeti Egipat, o Asuanu – brani na velikoj rijeci, zanimljivostima Kaira i Aleksandrije, Egipatskom muzeju, o medicini starog Egipta, piramidama…

Fran Gundrum Oriovčanin, križevački liječnik, gradski fizik i ravnatelj bolnice u Križevcima, gdje je živio od 1894. do kraja života, istaknuo se radom u popularizaciji medicine radeći kao zdravstveni prosvjetitelj i promicatelj zdravog načina života. Svestran u radu i pokretač različitih društvenih djelatnosti u Križevcima, ostavio je traga i na književnom području. Jedno od zanimljivih djela svakako je njegov putopis U Egiptu! objavljen 1905. u Zagrebu, a koji se donosi u pretisku predstavljene knjige.


Daniel Rafaelić, Stella Fatović-Ferenčić i Franjo Husinec

U uvodnom se dijelu gostima obratila predsjednica Ogranka MH u Križevcima Renata Husinec istaknuvši da je knjiga predstavljena i na Prvom festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu u povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske.

O knjizi je najprije govorila Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Istaknula je kako oba putopisa izlaze u povodu 120. obljetnice Gundrumova putovanja i bilježe snažne osobne dojmove pripovjedača razotkrivajući Egipat u stoljetnom vremenskom rasponu te nastavila: „Putovanje Franje Husinca protječe uz svojevrsnu duhovnu pratnju Frana Gundruma jer Husinec, baš kao i Gundrum, bilježi viđeno i proživljeno nastojeći promovirati Gundrumov prijevod putopisa na engleskom i arapskom i međunarodnom slušateljstvu. Premda je našim putopiscima cilj bio zajednički, a to je Egipat, svako vrijeme ima svoj stil i odnos prema putovanju i svoju percepciju proživljenog iskustva. Ja sam ova putovanja dvaju križevačkih liječnika doživjela kao svojevrstan razgovor, kao njihov dijalog kroz vrijeme. Gundrumovo je putovanje od 58 dana u ovom putopisu detaljno dokumentirano. Slijedeći korake zavičajnoga kolege Gundruma, Franjo Husinec nakon svog putovanja u Egipat objelodanjuje vlastiti putopis bilježeći povijest drevnih gradova.“

Predstavljanje knjige bogatom erudicijom i znanjem iz područja egiptologije upotpunio je Daniel Rafaelić, hrvatski povjesničar filma i egiptolog, suautor kapitalnog djela A History of World Egyptology (Povijest svjetske egiptologije). Hvaleći odličnu ideju o objavljivanju putopisa dvojice liječnika, Rafaelić je naglasio: „Ideja da dva liječnika putuju Egiptom istim lokacijama, a razdvaja ih stoljeće, stavlja ovu knjigu na visoku razinu među mnogobrojnim putopiscima koji posjećuju zemlju faraona. Ono što je meni inspirativno u ovoj, možda opsegom maloj knjizi, ali nevjerojatno bogatoj podacima, jest da dva liječnika odlaze u Egipat, kolijevku civilizacije, ali i kolijevku medicine.“

Posljednji se okupljenima obratio Franjo Husinec: „Knjiga koju večeras predstavljamo rezultat je putovanja dvojice križevačkih liječnika na liječničke kongrese u Egipat u razmaku od sto godina. Kad sam ujesen 2002. primio obavijest da će se u Kairu od 10. do 14. rujna 2003. održati konferencija Međunarodnog društva ortopedske kirurgije i traumatologije, odmah sam odlučio da pođem tamo. Ali ne samo zato da bih čuo iskustva i mišljenja kolega i vidio tu egzotičnu zemlju, već i zato da obnovim spomen na posjet Egiptu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, gradskog fizika i osnivača Crvenog križa u Križevcima i uglednog člana Zbora liječnika Hrvatske i Slavonije, koji je 1902. prisustvovao Prvom egipatskom liječničkom kongresu“ – rekao je Husinec i u nastavku dodao: „Jedan od nezaboravnih doživljaja bio je posjet Aleksandriji, gdje nas je primio dr. Taher Khalifa, direktor za vanjske odnose slavne, godinu prije otvorene Aleksandrijske knjižnice, kojem smo darovali naše dvije knjige: Gundrumov putopis U Egiptu! – engleski i arapski prijevod – i moju knjigu Dr. Fran Gundrum Oriovčanin, gradski fizik u Križevcima, za što mi je dr. Khalifa uručio Priznanje za intelektualni doprinos Aleksandrini.

 Husinec je zahvalio svima koji su pomogli objavljivanje ove knjige: izvršnoj urednici Vesni Zednik, Matici hrvatskoj i Gradu Križevcima te izrazio nadu da će putopis, kojim je opisao svoju fascinaciju Egiptom, poslužiti kao poticaj čitateljima da i sami jednoga dana krenu u pohod toj iznimnoj zemlji.

Na kraju ugodne i zanimljive književne večeri predsjednica Ogranka Renata Husinec predstavila je novi samostojeći reklamni poster na kojem su nagrađena i istaknuta izdanja Ogranka MH u Križevcima objavljena unatrag trideset godina te važne kulturne i društvene aktivnosti Ogranka u tom razdoblju.

Vijenac 749

749 - 17. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak