Vijenac 749

Matica hrvatska

KUPRES   – IZLOŽBA I OTVARANJE PROSTORIJA

Koracima branitelja ususret ponosu

Marina Vila

U organizaciji Ogranka MH u Kupresu 2. studenog i Pastoralnog centra kraljice Katarine, postavljena je izložba ratnih fotografija Koracima branitelja. Otvaranju izložbe prethodila je sveta misa u župnoj crkvi Svete Obitelji, a paljenjem svijeća i molitvom odana je počast stradalima na Visoravni.

Okupljene je pozdravila predsjednica Ogranka MH u Kupresu Ružica Hrnjkaš Živković prisjetivši se svojih ratnih dana. Recitirala je pjesmu Kupreški sokoli, koju je napisala u ratom opkoljenoj Banjoj Luci 6. travnja 1992. Bivši župnik župe Zlosela, fra Ćiro Lovrić, koji je ratne godine proveo u izbjegličkim hotelima u Baškoj Vodi, govorio je o tome kako je, dijeleći svakodnevnicu sa župljanima, često posjećivao i bojišnicu te hrabrio i tješio branitelje.


Izložba u dvorani Župnog pastoralnog centra

Vojni zapovjednik Kupreške bojne HVO-a Anto Smoljo-Žuro ukazao je na svu odlučnost, snagu i požrtvovnost kupreških branitelja tijekom vojnih operacija. Istaknuo je da o junaštvu i hrabrosti branitelja treba neprestano govoriti i postavljati ih kao uzor današnjim i budućim naraštajima. Iskoristio je prigodu i zahvalio nazočnima, koji su iskazali poštovanje prema braniteljima Kupreške bojne. Brojni pripadnici HVO-a obilazili su izložbu i prepoznavali sebe na fotografijama. Mlađima su objašnjavali kada i kako su nastale fotografije, koje ostaju trajni biljeg očuvanja opstojnosti hrvatskoga naroda.

Dječji zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Brankice Radić oduševio je okupljene izvedbama domoljubnih pjesama, a naročito skladbom Hrvoja Hegedušića Stoji grad. Posebno zanimanje privukli su livanjski prijatelji iz motorističkog kluba Vukovi. Ti prijatelji Kupresa i ove su godine dostojanstveno proslavili dugo očekivanu slobodu. Danas smo ispunjeni srećom i ponosom, svjesni da i dalje imamo snagu koja je oslobađala Kupres i koja Kupres neće napustiti ni za što.

Na Dan oslobođenja općine Kupres, u zgradi Kupreških kosaca, otvoren je ured Ogranka. Nakon posjeta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića predsjednica Ogranka Ružica Hrnjkaš Živković presijecanjem vrpce otvorila je ured te pozvala na uključivanje u rad Ogranka. Zahvalila je poduzeću Ćurković d.o.o., ŠGD Hercegbosanske šume, Kuškić busu, općinskom načelniku Zdravku Mioču, ministrici kulture, prosvjete i športa Gordani Nakić te drugim donatorima koji podupiru Ogranak.

 

Vijenac 749

749 - 17. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak