Vijenac 749

Druga stranica

DONATORSKA VEČER ZA OBNOVU KAMENIH PORTALA U ŠIBENSKOJ GRADSKOJ JEZGRI, 3. XI.

Hrvatska se Šibenikom diči

Smiljana Škugor-Hrnčević

„Bez povijesne baštine nema ni budućnosti naroda jer važno je znati tko si. Grad koji zanemaruje sebe također nema budućnosti, a s 200.000 m2 Šibenik ima najveću povijesnu jezgru u Hrvatskoj. To smo dužni čuvati, njegovati i cijeniti kao veliko umjetničko nasljeđe koje su nam ostavili neki od najvećih majstora svih vremena“, naglasio je predsjednik Društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubić na donatorskoj večeri Društva održanoj 3. studenoga u zagrebačkom klubu Peti kupe.


Renesansni kameni dvojni portal na kući uz Galeriju sv. Krševana prije i poslije obnove koju je pokrenulo i financiralo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac

Društvo je 2021. pokrenulo projekt Juraj obnova, sa svrhom restauracije i očuvanja arhitektonskih detalja povijesne gradske jezgre Šibenika. Projekt obuhvaća obnovu 94 šibenska portala. Na donatorskoj večeri prikupljeno je 400.000 kuna, a slijedom prijave na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2022. godinu Ministarstvo kulture i medija Društvu je za ovu godinu dodijelilo 250.000 kuna.
„Ovaj projekt nudi divnu priču Šibenčanima, ali i turistima, koji zahvaljujući portalima mogu doznati povijest starih šibenskih obitelji. Nizom detalja i arhitekturom prezentiramo svoju kulturu i zato se starogradska jezgra mora čuvati“, naglasio je predstavnik Grada Šibenika Ante Nakić.

Šibenski portali važni su jer su najbolji prikazi vrhunske umjetnosti brojnih znamenitih velikana, među kojima su Nikola Firentinac i Juraj Dalmatinac.

„Rad Društva Juraj Dalmatinac Ministarstvo kulture nagradilo je nagradom Vicko Andrić, koja dodatno potvrđuje koliko njihovi projekti pridonose lokalnoj zajednici. Važno je da i drugi građani prepoznaju temeljne vrijednosti svoga grada i pridonesu našem identitetu i kulturnoj baštini poput članova Društva“, rekao je na donatorskoj večeri izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak.
U fundusu su 494 kamena portala koji se nalaze na kućama u jezgri grada i svjedoče o ekonomskoj i kulturnoj moći šibenskih obitelji u dugom razmaku stoljeća od romanike pa do historicizma i secesije. Među njima posebno se ističe skupina srednjovjekovnih, gotičkih portala iz 15. stoljeća sa zašiljenom lunetom. Vrlo su zastupljeni i portali mješovitoga renesansno-baroknog stila iz šesnaestog i s početka 17. stoljeća, a zatim slijede barokni portali izvedeni tijekom 17. i 18. stoljeća. Zanimljive primjerke donosi i historicizam, kao i secesija, odnosno razdoblje 19. i početka 20. stoljeća.

Program dokumentiranja i zaštite nepokretnih kulturnih dobra na području kulturno-povijesne cjeline Šibenika Društvo Juraj Dalmatinac provodi od 2016. Projekt obuhvaća arhitektonsko i geodetsko snimanje te izradu dokumentacije o nepokretnim kulturnim dobrima podijeljenima u konzervatorske blokove u staroj gradskoj jezgri.

Društvo je osnovano 9. lipnja 2011. kao nevladina i nepolitička organizacija sa svrhom skrbi za baštinu i promociju Šibenika. Trenutno broji više od tristo članova. Prvi predsjednik Društva bio je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, koji je uz kolege Šibenčane, predstavnike izvršne i zakonodavne hrvatske vlasti Branku Juričev Martinčev i Ivana Malenicu te brojne druge Šibenčane s „privremenom zagrebačkom adresom“ prisustvovao donatorskoj večeri Društva Juraj Dalmatinac u Zagrebu.

Vijenac 749

749 - 17. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak