Vijenac 748

Mozaik

UZ 80. OBLJETNICU PRVOG HRVATSKOG UDŽBENIKA MEHANIKE

Prvi pisac strojarske literature na hrvatskom

PIŠE Boris Kulišić

Ove godine navršava se 80 godina od prvog izdanja Mehaničke tehnologije diplomiranog inženjera Ote Horvata koje je ugledalo svjetlo dana 1942. godine u izdanju Hrvatskog državnog tiskarskog zavoda u Zagrebu. U predgovoru prvog izdanja Oto se osvrće na razlog zašto je napisao ovu knjigu i daje plan za pisanje  II. i III. dijela s gradivom koje će sadržavati. Donosimo dio sadržaja predgovora prve knjige: „Pomanjkanje tehničke literature na hrvatskom jeziku naročito u pogledu metalurgije i mehaničke tehnologije ponukalo me je da izdam ovu knjigu. (…) Knjiga je zamišljena u tri dijela od kojih onaj prvi sadrži u glavnom kratak pregled strojnog tvoriva sa metalurgijom, zatim lijevanje, kovanje, valjanje.


Oto Horvat u Zagrebu

Drugi dio sadržati će strojeve za obrađivanje (strugove, tokarske strojeve, glodalice, grebaljke, strojeve za pravljenje nareza, bušilice i strojeve za najfinije obrađivanje). Treći dio sadržati će zakivanje, lemljenje, svarivanje, metalografiju, kaljenje, radove na poljepšavanju i dotjerivanju i kratku tehnologiju drveta.“ Druga su dva dijela Mehaničke tehnologije izdana 1945. i 1947. tako da je zamišljen Otov plan o izdavanju stručne literature za strojarska zanimanja realiziran.

Važnost ove literature neprocjenjiva je jer je konačno stvoren osnovni uvjet za obrazovanje kadrova u strojarskoj struci, a hrvatski jezik obogaćen je novom stručnom terminologijom. Knjige su od 1942. do 1965. doživjele četiri dopunjena i izmijenjena izdanja, a bile su osnovna literatura za strojarska zanimanja u cijeloj bivšoj državi.

Život Ote Horvata (1909–1978)  bio je osebujan, pogotovo njegov intelektualni i praktični rad, koji nadahnjuje svakoga koji se s njim upozna. Govorio je šest jezika, prevodio stručne članke, pisao i objavljivao radove u stručnim časopisima i prvi je pisac stručne literature na hrvatskom jeziku za izobrazbu mladih u strojarskoj struci. Važno je reći da je zaslužan za uvođenje hrvatske terminologije za stručne pojmove u strojarstvu. Bio je vrstan inženjer, inovator s većim brojem priznatih samostalnih konstrukcija, od kojih su neke patentirane. U Virovitici, gdje rođen i jedno vrijeme živio, postavljena mu je spomen ploča, a u industrijskoj zoni III dobio je i svoju ulicu.

Vijenac 748

748 - 3. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak