Vijenac 748

Aktualno, Matica hrvatska

Uz Glavnu skupštinu Matice hrvatske, 22. listopada u Zagrebu

Novi zamah Matice hrvatske

Piše Jelena Šporčić Prtorić

Ovogodišnja Glavna skupština Matice hrvatske pokazala je da je Matica hrvatska relevantan čimbenik na našoj društvenoj i kulturnoj sceni, koji privlači sve više članova, kako u Zagrebu, tako i u mnogim manjim sredinama. Uz brojne nove programe u Središnjici, osnivaju se novi ogranci, a u pripremi je i Zakon o hrvatskom jeziku

Glavna skupština Matice hrvatske održana je 22. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ozračju matičarskog zajedništva i novoga kreativnog zanosa u godini 180. obljetnice od osnutka najstarije hrvatske kulturne ustanove. Skupština je okupila zastupnike Matice hrvatske iz Hrvatske, BiH i Njemačke, Austrije, Crne Gore i dr. te članove upravnih tijela Matice hrvatske: Glavnog odbora, Predsjedništva, Nadzornog odbora i Časnog suda. Na Skupštini su bili i gosti Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, zatim Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića te Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika i drugi visoki uzvanici.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo što su učinjeni važni iskoraci u afirmaciji Matice hrvatske u sredinama u kojima djeluje, kako u zagrebačkoj Središnjici, tako i u više od 120 ogranaka. Pokrenuti su novi projekti poput Festivala knjige u Matici hrvatskoj i tribine Sučeljavanja, osnovan je Savjet Predsjedništva MH, održan simpozij o brendiranju ogranaka u Ozlju, a osnovani su i novi ogranci u Hrvatskoj Kostajnici, Vitezu, na Kupresu i u Slavonskom Kobašu. U samo godinu dana broj novih članova Matice hrvatske uvećan je za 300 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Vodstvo MH predstavilo je planove rada za buduće razdoblje. Na slici: glavni tajnik Marijo Dominiković, gospodarski tajnik MH Ivica Nuić, potpredsjednik MH Damir Zorić, predsjednik MH Miro Gavran, potpredsjednik MH Mario Jareb, potpredsjednica MH Dubravka Oraić Tolić na Glavnoj skupštini u Zagrebu, 22. listopada

Zakon o hrvatskom jeziku

U svom govoru predsjednik MH rekao je da je Radna skupina jezikoslovaca izradila Nacrt Zakona o hrvatskom jeziku te je istaknuo kako se radi o modernom i uporabljivom zakonu u kojem nema restrikcija. „Taj će Zakon zaštititi sva tri narječja, kajkavsko, čakavsko i štokavsko, i njihove idiome, bit će komplementaran Zakonu o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a poštivat će i zakonske odredbe koje se odnose na sredstva javnoga priopćavanja“, rekao je Gavran i naglasio da će se „Zakonom urediti samo javna uporaba našeg materinskog jezika, pa ćemo petsto godina nakon što je Marko Marulić za svoju slavnu Juditu u proslovu izrijekom naznačio da je ‘u versih harvacki složena’ napokon, poput većine europskih naroda, dobiti zakon kojim se uređuje i štiti naš materinski jezik.“ Matičin Nacrt Zakona nakon stručnjaka sada dorađuju pravnici, a nakon javne rasprave očekuje se i njegovo usvajanje u Hrvatskom saboru. Predsjednik MH izvijestio je Skupštinu da je u rujnu Nacrt Zakona jednoglasno podržalo Predsjedništvo MH, a potom i Glavni odbor.

Zastupnici s pravom glasa, njih 127, došli su iz svih ogranaka Matice hrvatske. Uz redovna izvješća glavnoga tajnika Marija Dominikovića o radu MH za 2021. i planu rada MH za 2023, zastupnici su prihvatili i Izvješće Nadzornoga odbora MH za 2021, Časnoga suda MH, zatim Financijsko izvješće MH za 2021, Rebalans Financijskog plana MH za 2022. i prijedlog Financijskog plana MH za 2023. Prvi put u povijesti Matice hrvatske glasovalo se elektronički.


Nagradu MH Ivan Kukuljevic Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u  ograncima preuzela je predsjednica OMH u Dubrovniku Slavica Stojan

Glavni tajnik Matice hrvatske Dominiković ustvrdio je da je financijsko stanje Matice hrvatske dobro, no da bi se ostvarili brojni novi programi potrebno je osigurati i dodatna sredstva, na čemu novo vodstvo MH intenzivno radi. Detaljno je predstavio financijske pokazatelje i rezultate u posljednjoj godini vrlo preglednim grafikonima i tablicama, tako da su zastupnici dobili jasan uvid u prihode i rashode. Glavni tajnik rekao je da će naglasak u budućem razdoblju rada Središnjice biti na modernizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta radi optimizacije poslovanja i većeg otvaranja prema javnosti. Izvijestio je da su u tijeku dogovori s Gradom Zagrebom u vezi s energetskom obnovom Palače MH, za što će se aplicirati na odgovarajuće natječaje. Posebna pozornost posvetit će se prostorima MH koji se trenutno ne koriste. Brigu o ograncima glavni tajnik istaknuo je kao jednu od glavnih zadaća MH, a da se tomu pristupilo ozbiljno, potvrđuje činjenica da su članovi Predsjedništva MH u proteklih godinu dana posjetili mnoge ogranke i upoznali se s njihovim radom. Glavni tajnik zahvalio je Ministarstvu kulture i medija RH i Ministarstvu obrazovanja i znanosti RH, Gradu Zagrebu te svim pokroviteljima i donatorima, i pozvao na još urednije i discipliniranije poslovanje, kako u Središnjici tako i u ograncima.

Gospodarski tajnik MH Ivica Nuić osvrnuo se na obećanje koje je dao na Glavnoj izbornoj skupštini 2021, kada je rekao da će u godinu dana putem gospodarstvenika i pokrovitelja Matici priskrbiti milijun kuna, od čega će polovica biti namijenjena ograncima Matice hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo što je obećanje ostvario, novac je prikupljen, a putem natječaja ograncima je dodijeljeno 469 tisuća kuna. Središnjica MH prethodno je uplatila ograncima i 81.000 kuna za hitne potrebe. Ivica Nuić istaknuo je da je Matica hrvatska u proteklih godinu dana u mirnoj atmosferi dobila obilatu pomoć u iznosu od milijun i 300 tisuća kuna financijske potpore. „Matica hrvatska kao brend ima poseban status u gospodarstvu, donatori prate rad MH i prepoznaju napore i kvalitetu programa te cijene slogu, kao i transparentnost u poslovanju“, rekao je Nuić i ponovno obećao pomoći ograncima s pola milijuna kuna do kraja proljeća 2023. Dodao je da je u planu osnivanje i gospodarskog kluba podupiratelja MH, čime će Matica ponovno ojačati veze s gospodarstvenicima, kao i prije 180 godina, kada su brojni gospodarstvenici bili među osnivačima Matice, a Matica je, što se zaboravlja, osnovala Hrvatsku gospodarsku komoru.


Dramska umjetnica Anja Šovagović Despot, predsjednica Časnog suda MH, kazivala je stihove Vesne Parun iz nagrađene zbirke Lirski referendum OMH u Križevcima

U raspravi su sudjelovali brojni zastupnici iz ogranaka i odjela Središnjice. Za riječ se više puta javio predsjednik Matice hrvatske u Rijeci Željko Bistrović. Podsjetio je na uvjete i okolinu u kakvoj rade te rekao da će unatoč poteškoćama 2023. biti obilježeno 70 godina rada Ogranka MH u Rijeci. Članovi Predsjedništva još jednom su naglasili da se posebna pozornost pridaje radu ogranaka u Osijeku, Splitu i Rijeci.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su ovogodišnji pobjednici Festivala klapa u Omišu Klapa Stine i dramska umjetnica i predsjednica Časnoga suda Matice hrvatske Anja Šovagović Despot, koja je recitirala stihove Vesne Parun.

Nagrade ograncima

Na Skupštini su dodijeljene zlatne i srebrene povelje ograncima za njihova izdanja, dok je nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima primio Ogranak MH u Dubrovniku za knjigu Mare Marić Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.


Ovogodišnja Glavna skupština Matice hrvatske okupila je 127 zastupnika, članove upravnih tijela MH i ugledne goste / Snimio MIRKO CVJETKO

Zlatne povelje dodijeljene su ograncima za knjige: Slike koje pričaju (OMH u Bizovcu), Muljanski kantual (OMH u Boki kotorskoj), Čitanka čabarskoga kraja (OMH u Čabru), Tri prijatelja iz Novog Zrina. Roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga (OMH u Čakovcu), Krijesnice (OMH u Čitluku), Lička pukovnija kroz povijest (OMH u Gospiću), Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. – 1995. (OMH u Petrinji), Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju (OMH u Rovinju), Parnassia Militia (Strasbourg, 1622.) OMH u Svetoj Nedelji, Osvit, godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja (OMH u Šibeniku), Vitko, časopis Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu (OMH u Širokom Brijegu), Bibinje (OMH u Zadru).

Srebrene povelje primili su: Olujni kompas (OMH u Boki kotorskoj), Bilo jednom u Daruvaru (OMH u Daruvaru), Lirski referendum – „I stihovi dišu“. Najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske (OMH u Križevcima), Pramjera ljubavi (OMH u Pazinu), Grof Janković (OMH u Požegi), Suputnici i usputnici. Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle (OMH u Skradinu), Zašto sveti Lovro plače roman za djecu i mlade (OMH u Virovitici), Godišnjak za kulturu, umjetnost i društvena pitanja ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima za 2021. godinu (OMH u Vinkovcima), Majčinski kod u dramama Lade Kaštelan, Ivana Vidića i Mate Matišića (OMH u Vukovaru), Molitvenik hrvatskih pjesnika (Florilegij) (OMH u Zaprešiću).

Ovogodišnja glavna skupština Matice hrvatske pokazala je da je Matica hrvatska relevantan čimbenik na našoj društvenoj i kulturnoj sceni koji privlači sve više članova i simpatizera, kako u Zagrebu, tako i u brojnim manjim sredinama. Veća vidljivost u javnom prostoru u posljednjoj godini, potpore pokrovitelja te inicijative za osnivanje niza novih ogranaka poticaj su za budući rad svim matičarima.

****

Riješen slučaj Matoševe
spomen-kuće u Tovarniku

Matica hrvatska odrekla se svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i velikog pisca Antuna Gustava Matoša uoči njegove 150. obljetnice rođenja. Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi u korist Matice hrvatske proteklih su mjeseci poduzeti znatni napori za rješavanje dugogodišnjega neriješenog pravnog problema u vezi sa sporom Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Matice hrvatske, također gotovo jednoglasno, potvrdila je Glavna skupština MH na zasjedanju 22. listopada. Skupština je odlučila da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon osamnaest godina okonča na način da se dug od 240.000,00 kuna, koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome ove godine zaključiti ugovor s Općinom. Predsjednik MH Miro Gavran pozvao je Vukovarsko-srijemsku županiju i Ministarstvo kulture i medija RH te Vladu RH da pomognu Općini Tovarnik da se do kraja iduće slavljeničke godine izgradi i otvori Matoševa spomen-kuća, odnosno da svi zajedno u Hrvatskoj proslavimo 150. godinu rođenja književnika Antuna Gustava Matoša. Matica hrvatska odluku je donijela isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini.

Valja napomenuti da su iz Odbora za izgradnju kuće A. G. Matoša ovih dana pisanim priopćenjem istupili akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademici Krešimir Nemec i Pavao Pavličić te književnica Julijana Matanović s izričitim zahtjevom da njihova imena Društvo A. G. Matoša ne koristi više u objavama kojima šteti ugledu Matice hrvatske.

Vijenac 748

748 - 3. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak