Vijenac 748

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

Slavka Pavić u Galeriji MSU

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u prostoru Galerije, nedavno je pod naslovom Gledati zajedno otvorena izložba doajenke hrvatske fotografije Slavke Pavić. Sam naslov ukazuje da nije riječ o posve samostalnoj izložbi Slavke Pavić, već da su uz njezine fotografije prikazane i fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU-a.


Slavka Pavić, Dvojica, 1976.

Slavka se, naime, upravo uz svoga supruga Milana, koji je već bio afirmirani fotograf i prije izbijanja Drugoga svjetskog rata, i sama počela baviti fotografijom, pa postav nudi zanimljive mogućnosti za usporedbe. Poziv na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore u kojima radovi dvoje vrsnih autora poprimaju karakteristike svojevrsnih katalizatora. Također, izložba pokazuje kako Slavka nije bila tek učenica i sljedbenica iskusnijeg Milana, već znatno više od toga. Zanimljivu izložbu kojoj je kustosica Leila Topić moguće je obići do 27. studenog.

Izložba Novo doba u MSU-u

Umjetnička skupina Plateau Residue iz Slovenije te umjetnice Maja Smrekar, Robertina Šebjanič i Tanja Vujinović predstavljaju se na 2. katu Muzeja suvremene umjetnosti izložbom Novo doba. Pod kustoskim vodstvom Mihe Colnera svi su radovi objedinjeni aktualnim temama poput čovjekova shvaćanja okoliša, potrebe za kolonizacijom prirode te analizom politika zaštite okoliša.


Tanja Vujinović, Sphere3 Sector P 2020. video still

Rad skupine Plateau Residue – riječ je o fiktivnom zajedničkom identitetu geografa i umjetnika Aljaža Celarca i povjesničarke umjetnosti Eve Pavlič Seifert – u sinergiji s radovima triju spomenutih autorica rezultiralo je zanimljivom i naglašeno ekološki orijentiranom izložbom, koja ostaje otvorena do 29. studenog.

Od sigurnog prema mogućem: lica, krajolici, licemjerja u splitskoj Galeriji umjetnina

Izložbu Od sigurnog prema mogućem: lica, krajolici, licemjerja tvore mnogobrojni radovi široka vremenskog raspona iz fundusa Galerije umjetnina, a namjera joj je posredovanjem prirodnih i urbanih krajolika te njihovih fragmenata i asocijativnih dijagrama razumjeti nutarnja raspoloženja i duševna stanja koja donose autori, kao i kroz promatranje vlastitih i tuđih lica skrenuti pozornost na različite manifestacije ljudske egzistencije.


Galerija umjetnina Split /
Facebook

Kustos je izložbe koja traje do 27. studenog Dalibor Prančević.

Vijenac 748

748 - 3. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak