Vijenac 748

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Nives Tomašević

Uz stotu obljetnicu rođenja Vesne Parun

Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Zadru u godini kada obilježavamo stogodišnjicu rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun objavljuju knjigu Golubica iz crnog maslinika – studije o književnom djelu Vesne Parun, zadarske sveučilišne profesorice Sanje Knežević. Knjiga je objavljena početkom ove godine.

Monografija Golubica iz crnog maslinika tematizira umjetnički opus najvažnije hrvatske pjesnikinje 20. stoljeća – Vesne Parun (1922–2010). Monografija u tematskim ciklusima obrađuje bogat pjesnički opus Parunove nastao tijekom sedam desetljeća njezina plodna rada. Vesna Parun pisala je u gotovo svim književnim žanrovima, formama i stilovima – ostajući vjerna istini svoga srca, i onda kada ga je je upitanost o uzaludnosti žrtve i odricanja zastrla gorkim velom ironije i cinizma, neumorno književnosti posvećujući cijeli život. Ljubav je njezino trajno životno i pjesničko nadahnuće.

U tom smislu monografija je zamišljena kao zbroj poglavlja koja iz filozofskih, književnoteorijskih i tematsko-motivskih aspekata istražuju opus Vesne Parun u dvije velike cjeline: U crnom masliniku poezije (mediteranizam u djelu Vesne Parun – pjesništvo i drama) i Golubica je svila gnjezdo (dvije velike studije – ptica u pjesništvu Vesne Parun i autobiografski zapisi).


Izd. HSN i Sveučilište u Zadru, 2022.

Stvaralaštvo Vesne Parun nedvojbeno je obilježilo cjelokupan razvitak modernog i suvremenoga hrvatskoga pjesništva. Osebujnim životom, tragičnim životnim putem ispunjenim boli, razočaranjima, nerazumijevanjem i osamljenošću, ali prije svega iznimnim književnim ostvarenjima, opus ove pjesnikinje otvara se novim književnoteorijskim analizama kao što istodobno nudi otvoreniji i slobodniji pogled na književnu povijest 20. stoljeća. Opus Vesne Parun u ovoj se monografiji čita iz perspektive promatrača književne povijesti ne nastojeći tumačiti što je Vesna Parun bila, nego ukazujući što njezino djelo jest za hrvatsku književnost i kulturu te koliko ju je upravo ono učinilo slobodnijom, širom, većom. Knjiga je uz znanstveni instumentarij (izvori i bibliografija Vesne Parun, literatura, bibliografija objavljenih tekstova, kazalo imena, bilješka o autorici) opremljena likovnim prilozima iz grafičke mape Vesne Parun Slikom i stihom, koju je nakladniku ustupila na korištenje općina Šolta.

Vijenac 748

748 - 3. studenoga 2022. | Arhiva

Klikni za povratak