Vijenac 747

Matica hrvatska

SKRADIN  – UZ DAN GRADA I BLAGDAN SV. JERONIMA

Vrijedna arheološka zbirka

Marinko Šišak

Dan grada Skradina obilježava se svake godine 30. rujna, uz proslavu svetog Jeronima, zaštitnika grada. Ove godine, osim tradicionalne svečane sjednice, na inicijativu i u organizaciji Ogranka Matice hrvatske, proslava je obogaćena dvjema manifestacijama. Nakon dugih priprema i u suradnji s Muzejom grada Šibenika u Skradinu je otvorena Arheološka zbirka.


Novootvorena arheološka zbirka u Skradinu

Zbirku su svečano otvorili gradonačelnik grada Skradina Antonijo Brajković i ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević, a postavom je okupljene proveo Toni Brajković, viši kustos i arheolog u Muzeju grada Šibenika, koji je tom prigodom istaknuo da je u zbirci izložen samo dio bogatog materijala koji se još nalazi u stalnom postavu šibenskog muzeja ili u njegovim depoima. U Arheološkoj zbirci izložen je sarkofag, ploče s natpisom Scardona, stupovi i spomenici, miljokazi, staklene posude, žrtvenici…Sav materijal pronađen je na širem području Skradina, naročito na nalazištima Rokovači i Đardinu-Maraguši, a dio materijala pronađen je i za obnove Ulice Luje Maruna u središtu grada. Prije dvije tisuće godina u Skradinu je živio velik broj ljudi, nalazio se na rimskim trgovačkim putovima, a živost i lučki značaj dao mu je i nedaleki rimski logor Burnum. Dolazili su u Skradin trgovci iz svih krajeva Rimskog Carstva, a trgovačko značenje zadržao je i poslije.

Otvaranje Arheološke zbirke važan je događaj za stanovnike grada Skradina, ali još više za turističku ponudu grada koji godišnje obiđu stotine tisuća posjetitelja.

Druga manifestacija koja je također pobudila veliki interes bilo je gostovanje KUD-a Dučec iz turopoljskog mjesta Mraclin, koji ove godine obilježava stogodišnjicu postojanja. Na priredbi na Trgu Male Gospe nastupila je ženska vokalna sekcija, koja je otvorila nastup, tamburaši i plesna skupina, prva postava i pomladak: turopoljski i bunjevački plesovi, stare turopoljske pjesme. Poseban dio programa bio je posvećen knjizi Pedeset Tomislava Galekovića Brke, koja je ovoga proljeća izašla u izdanju skradinskog ogranka. Knjigu je ukratko predstavio recenzent, pisac i novinar Vedran Kukavica, a onda je autor u svom stilu pročitao nekoliko kajkavskih pjesama uz srdačno odobravanje publike, ne samo one koja razumije domaču reč nego i one koja ne razumije ni hrvatski. Na kraju je Brko recitirao i svoju pjesmu zahvale Skradinu. Prije toga tamburaši su šetnjom kroz grad i obalom probudili i animirali Skradinjane, koji su se i na priredbi okupili u neuobičajeno veliku broju.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak