Vijenac 747

Matica hrvatska

ZABOK  – PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Učenici o životu predaka

Darko Fiket

Na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada u Gradskoj galeriji Zabok održana je promocija učeničkih radova u sklopu projekta Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka) koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U ime nakladnika Zbornika Ogranka MH u Zaboku okupljene je pozdravila Tina Marušić istaknuvši da je Ogranak prepoznao važnost projekta za održivost životnih prilika u Hrvatskom zagorju.


Sudionici projekta Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka)

 „Kod učenika se poticala radoznalost i pozitivan odnos prema radu, vrijednostima rada i poštivanje sugovornika. Uspješno su usmenu predaju – živu riječ svojih sugovornika pretvorili u hvalevrijedan pisani rad. Izražavam osobno zadovoljstvo i pozitivan osjećaj jer je ovaj učenički zadatak zbližio nekoliko generacija unutar obitelji“ – istaknula je voditeljica projekta Ružica Cigula, učiteljica mentorica.
Pridonijevši projektu svojim idejama Lucija Mlakar Zborniku je dala novu svježinu današnjeg modernog vremena. Istaknula je da je ponosna na učenike koji su kreativnim angažmanom sudjelovali u projektu, ali i čitajući ulomke iz svojih radova. Intervjuirane osobe podrijetlom su iz različitih mjesta Hrvatskog zagorja, sada nastanjene u Zaboku i okolici, ali i iz drugih krajeva te smo tako mogli upoznati sličnosti i razlike njihove svakodnevice. Učenici su potaknuti na aktivno sudjelovanje i kreativan pristup u komunikaciji sa svojim bakama i djedovima kako bi usavršili vlastito znanje i vještine, uočili i usporedili način života, njegovu povezanost s tadašnjim društveno-političkim, ekonomskim i kulturnim prilikama.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak