Vijenac 747

Književnost

UZ OTVARANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Misli na sebe – čitaj!

Piše ANTE PERIČIĆ

Gotovo dvije tisuće programa bit će priređeno diljem Hrvatske u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen mladima

„Misli na sebe – čitaj!“ moto je ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige posvećena mladima. Razlog je tomu proglašenje 2022. Europskom godinom mladih, stoga i tema glasi Generacija K, a njome se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z itd.), dok se naglasak stavlja na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.

Knjižnice – žarišta kulture

Manifestacija, svečano otvorena 14. listopada u knjižnici Biograda na Moru traje sve do 15. studenog, a otvorila ju je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazujući da su knjižnice najvrednija središta u kulturnom životu lokalnih zajednica te ističući zadovoljstvo što Hrvatska ima jednu od najboljih knjižničnih mreža koju, s velikim interesom, koriste sve generacije čitatelja i ljubitelja knjige koji se odazivaju kreativnim programima knjižnica. ,,Upravo zahvaljujući entuzijazmu knjižničara, programi Mjeseca knjige nastavljaju se kroz cijelu godinu i svojim sadržajima prelaze granice korica knjiga, kreiraju multimedijalna događanja, povezujući različita područja kulture i tako pisanu riječ populariziraju na suvremen i publici zanimljiv način“, istaknula je ministrica, spomenuvši i najnoviji projekt Rođeni za čitanje koji bi se uskoro trebao naći i na sjednici Vlade. Taj nacionalni program, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, održava se od 1995, a ove godine, zahvaljujući više od 250 sudionika, održat će se gotovo 1900 prigodnih programa.


Vizuali Mjeseca hrvatske knjige 2022.

MHK ove godine donosi pet središnjih programa – Nacionalni kviz za poticanje čitanja, Čitateljski maraton, Dan hrvatskih knjižnica, Book svima! te Generacija K(oja) čita.

Kviz Nije lako kad si mlad

Nacionalni kviz za poticanje čitanja jest natjecanje organizirano sa svrhom dodatnog poticanja čitanja kod učenika viših razreda osnovnih škola. Realizira se putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica. Kviz je ove godine naslovljen Nije lako kad si mlad, a uz online izvore informacija mladi čitatelji otkrit će zanimljivosti o trima knjigama – Pošta za Li Elizabete Končić Trlek, Krive su seka i seka Zorana Pongrašića te Oblak čvoraka Ivane Šojat. Na završnoj svečanosti javno će se izvući glavna i utješne nagrade, uz prigodni kulturni program. Stavljanjem mladih u fokus na ovogodišnjem MHK-u želi se problematizirati vječno pitanje – čitaju li mladi uopće, čitaju li dovoljno te kako ih navesti na čitanje, knjigu i knjižnicu te iskoristiti suvremenu tehnologiju za stvaranje novih čitatelja i zadržavanje postojećih.

Tako će se 11. studenog u Gradskoj knjižnici u Biogradu na Moru održati okrugli stol s temom mladih i čitanja – Generacija K(oja) čita?, a nastojat će se dati odgovori na spomenuta pitanja te ukazati na probleme i nedostatke koji nastaju odbijanjem čitanja, preispitat će se navike i učestalost čitanja kod mladih i dati odgovori na pitanja kao što su kolika je važnost čitanja za svakodnevni život; kojim metodama približiti knjigu i čitanje mladima; koja tematika mlade zanima; kako im približiti lektirne naslove; kako postići sklad i suživot suvremenih tehnologija i čitanja; koliko su digitalne tehnologije promijenile svijest o važnosti čitanja...


Mladi u posjeti Matici hrvatskoj

Na okruglom će stolu sudjelovati spisateljica za mlade Rosie Kugli, spisateljica i gimnazijska profesorica Korana Serdarević, Alica Kolarić i Sven Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, dok će panelom moderirati Iva Pejković. Dana 23. listopada će se, u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva, održati virtualni maraton čitanja pod naslovom Minuta za čitanje. HČD poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas, poticanjem korisnika da od 15. do 22. listopada šalju na njihove adrese elektroničke pošte svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Važno je naglasiti da tekstovi trebaju biti povezani s temom ovogodišnjeg MHK-a – Generacija K, što pretpostavlja da su namijenjeni mladima. Cilj ove virtualne akcije jest poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka kao temeljna preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavna kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Pisci čitaju mladima

Hrvatsko čitateljsko društvo istog će dana na svojim društvenim mrežama objaviti i snimke desetak hrvatskih autora koji će čitati iz svojih romana namijenjenih mladima. Dana 11. studenog održat će se Dan hrvatskih knjižnica, u spomen na dan kada je, 1960, Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavni razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže. Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige i ove će godine obilježiti bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje Knjižnica godine u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

Osim svega navedenog, program Book svima! organiziran je u suradnji Američkog kutka Zagreb, američkih kutaka u Hrvatskoj i Veleposlanstva SAD-a te će se održati 9. studenog. Svaki američki kutak (Zagreb, Vukovar, Rijeka, Zadar, Osijek) predstavit će se programom Book svima! u trajanju od 130 minuta, a svi programi iz pet hrvatskih knjižnica prenosit će se preko aplikacije Zoom te izravnim prijenosom na stranicama Facebooka američkih kutaka. Detaljne informacije ovog, ali i  ostalih 1900 programa, mogu se pronaći na mrežnim stranicama MHK-a.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak