Vijenac 747

Matica hrvatska, Zadnja stranica

U Korčuli i Blatu održana 12. Komunikološka škola Matice hrvatske s temom Mediji i kultura, kultura u medijima (5–9. listopada)

Kultura, mediji i mladi

Članak priredili polaznici Komunikološke škole Matice hrvatske 2022.

Dvanaestero polaznika Komunikološke škole MH pet se dana družilo s profesorima i stručnjacima za medije, a stečena znanja imali su priliku primijeniti u radijskim i televizijskim nastupima

Dvanaestero ponajboljih studenata novinarstva i komunikologije s Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta polazilo je dvanaestu Komunikološku školu Matice hrvatske na Korčuli od 5. do 9. listopada, u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu. Tema je ovogodišnje škole Mediji i kultura, kultura u medijima, a financijski su je poduprli Grad Korčula i njemačka Zaklada Renovabis. U Gradskoj vijećnici održano je svečano otvaranje na kojem su se okupili ovogodišnji polaznici s FHS-a: Antonela Bukovac, Jelena Drobnjak, Vilim Kalle i Ivana Moslavac; FPZG: Emili Ibrulj, Klaudia Jurgan, Petra Orešković i Dino Stošić; HKS: Laura Lazić, Vanesa Lukačin, Barbara Poslek i Ema Smrtić te voditelji Škole profesor Igor Kanižaj (FPZG), ujedno pročelnik Odjela za medije MH i Danijel Labaš (HKS). U Školi je sudjelovao predsjednik MH Miro Gavran, dok se tijekom održavanja priključio i glavni tajnik MH Marijo Dominiković.

Važnost međusobnog umrežavanja

Polaznici su na početku istaknuli svoje želje i očekivanja, a svi od reda naglasili su važnost međusobnog umrežavanja s kolegama s različitih fakulteta, razvijanje kontakata te važnost praktičnog obrazovanja i širenja znanja iz područja, u medijima gotovo zaboravljene, kulture.

„Komunikološka škola važan je projekt koji godinama okuplja mlade. Matica hrvatska kao najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj i dalje će podupirati Školu kao i raditi na privlačenju mladih članova, koje smatra vrijednima i korisnima“, naglasio je predsjednik MH Miro Gavran na samu otvaranju, u kojem su sudjelovali i učenici Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli s ravnateljem Lovrom Boticom i profesoricom Glorijom Petković.


Studenti FHS-a: Antonela Bukovac, Jelena Drobnjak, Vilim Kalle. FPZG: Emili Ibrulj, Klaudia Jurgan, Petra Orešković i Dino Stošić. HKS: Laura Lazić, Vanesa Lukačin, Barbara Poslek i Ema Smrtić, voditelj Škole Igor Kanižaj (FPZG, pročelnik Odjela za medije MH), predsjednik MH Miro Gavran i tajnica KŠMH Jelena Gazivoda

Radni dio Komunikološke škole započeo je predavanjem profesora Danijela Labaša Stilovi medijske kulture u digitalno doba. Njegovanje senzacionalizma, manipulacija činjenicama, a na kraju i pristranost u prikazivanju recentne kulture pojave su zbog kojih kultura, ali i općenito vijest u medijima gubi najdragocjeniji dio: verum, bonum, pulchrum.

U istom je ritmu nastavio profesor Domagoj Bebić (FPZG) pruživši svježu i aktualnu perspektivu medijske kulture na društvenim mrežama. Pojam aktivnog izbjegavanja vijesti problem je u čitavoj Europi pa tako i u Hrvatskoj, koja je prema Reutersovom istraživanju u tome na samom europskom vrhu.

Večer smo proveli uz dokumentarni film o 180 godina djelovanja Matice hrvatske. Izazovna i dinamična Matičina povijest podsjetila nas je na važnost i veličinu te kulturne institucije te njezinu dugu tradiciju, čiji smo dio sada i mi. Za sam kraj kao gost iznenađenja pridružio nam se predsjednik Miro Gavran, ali ovaj put u ulozi književnika. S nama je podijelio mnoštvo anegdota iz svoga bogatog života i odgovarao na sve naše upite. Tako smo, između ostalog, saznali neke tajne njegova rada te da će nastaviti pisati dokle god mu to bude donosilo radost. A njegova poruka za nas? „Vjerujte u sebe. Imajte svoj pogled na svijet te ga prenesite drugima.“

Drugoga dana uz vodstvo Stanke Amadeo (TZ Korčula) razgledavali smo užu gradsku jezgru i otkrivali tisućljetne tajne, kulturu i tradiciju crnog bisera Jadrana. Posjetili smo Gradsku riznicu i katedralu sv. Marka, a usput naučili o bratovštinama, ratovima i sukobima na korčulanskom tlu te se pobliže upoznali s pričom iza svjetski poznata putopisca i trgovca Marka Pola. Nakon toga upoznali smo se s djelatnošću lokalnog medija, Radija Korčula, gdje smo imali priliku iskusiti vođenje i sudjelovanje u radijskoj emisiji, koja je poslije emitirana na njihovim frekvencijama. Osim radija, našli smo se i s druge strane objektiva, jer su naš dan pratile kamere HRT-a, koje su zabilježile izjave nekih od nas.


Voditelji Komunikološke škole Igor Kanižaj i
Danijel Labaš održali su medijske radionice za polaznike / Snimila Jelena Gazivoda

Popodnevno druženje nastavljeno je u Gradskoj vijećnici, gdje je Franjo Skoko (Edward Bernays, Visoka škola za komunikacijski menadžment), održao predavanje o javnom nastupu kao dobru pripremu za radionicu koja je uslijedila jer smo pod vodstvom profesora Kanižaja i Labaša održali medijski trening. Dan je završio pregledom i povratnim informacijama o snimkama, što nam je pružilo uvid u pozitivne i negativne strane našega nastupa i olakšalo buduća javna istupanja.

Percepcija hrvatske
kulture u Europi

Predzadnji dan bio je rezerviran za Božu Skoku (FPZG), koji nam je pokazao kako poboljšati percepciju hrvatske kulture u Europi i svijetu, dok nas je Marijana Grbeša Zenzerović (FPZG) upoznala s aspektima medijatizacije kulture. Nakon toga kustosica Gradskog muzeja Sani Sardelić provela nas je prostorijama muzeja i predstavila najvažnije dijelove bogate korčulanske povijesti, među kojima je i Memorijalna zbirka Petra Šegedina, jednog od Matičinih predsjednika. Nakon toga uslijedilo je druženje s dugogodišnjom urednicom i novinarkom, Korčulankom Ivanom Petrović (Nova TV). Od zanimljivosti iz njezine bogate karijere i odgovora na sva naša pitanja došli smo do predavanja Igora Kanižaja o komunikaciji s medijima i medijskom publikom te vrijednih savjeta o medijskim nastupima. Na kraju je Boris Beck (FPZG) govorio o pisanju za kulturne rubrike te kako pronaći dobru priču, a večer smo završili u ugodnoj atmosferi OPG-a Eko Škoj.

Naš posljednji dan započeo je spremanjem i pakiranjem. Predavanje je održano u Gradskom muzeju u staroj jezgri Korčule, gdje nam je prvo Lana Ciboci Perša (HKS), potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, predstavila aktivnosti udruge, među kojima je i projekt Djeca medija. Nakon tog predavanja povezana s temom medijske pismenosti i mladih imali smo priliku pogledati kratki film Nuklearni blizanci korčulanskih srednjoškolaca s početka priče koji izvrsno izvrsno progovara o medijskoj pismenosti i problemu lažnih vijesti. Tako smo na zgodan način zaokružili teme – kultura, mediji, mladi. No prije ručka i odlaska čekao nas je mali novinarski zadatak koji upravo čitate. A nakon ručka, završnih riječi i dodjela diploma morali smo se oprostiti s Korčulom. U ovih nekoliko dana, kao dobar domaćin, prirasla nam je srcu. Vraćamo se u svoju svakodnevicu, a sa sobom nosimo novo iskustvo i nadu da ćemo uskoro sudjelovati u sličnom projektu.

Članak priredili polaznici
Komunikološke škole Matice hrvatske 2022.

 

 

Suradnja s OMH
u Blatu

Treći dan Komunikološke škole polaznici su proveli na studijskom putovanju u Blatu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu. U uvodnom predavanju koje je održala predsjednica ogranka Ivana Anić studenti su se upoznali s radom Ogranka te kulturom otoka i mjesta Blato. O radu lista Vijenac te izazovima u novinarstvu i uredničkom poslu govorio je glavni urednik Goran Galić. Završno predavanje o prilogu Vijenca za promicanje socijalne uključenosti Inkluzija održali su urednik Boris Beck i Tamara Kvas. Nakon predavanja polaznici su imali priliku sudjelovati u turističko-kulturno-vjerskom razgledu Blata. Posjetili su Svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković, Viteško udruženje Kumpanjija, Kulturni centar Blato i Etno zbirku Barilo, gdje su pobliže upoznali kulturne vrijednosti i običaje mjesta, a imali su priliku i kušati neke od tradicionalnih slastica.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak