Vijenac 747

Glazba

10. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, Lisinski, 13.  listopada

Koncert laureata

Jana Haluza

Da bi se vinulo u visine solističke glazbeničke karijere nakon završenog studija osobito su prikladna natjecanja. Ona daju priliku za napredak, predstavljanje u najboljem svjetlu, novčane i moralne potpore, podizanje samouvjerenosti toliko potrebne za izlazak pred publiku, ali i nastupe s velikim orkestrima. Hrvatski savez UNISON već desetu godinu organizira Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Nije čudno da se ono zove po slavnom hrvatskom skladatelju i dirigentu koji je do svoje 85. godine, koliko je poživio, ostao mladenačkog duha, promičući svježinu, maštovitost i zaigranost u glazbi. Tko se u tome prepoznaje, mlađi je od trideset godina, studira ili je studirao u Hrvatskoj, ili je Hrvat na studiju u inozemstvu, zasigurno će okušati sreću. Obuhvaća gotovo sve instrumente simfonijskog orkestra, gitaru, klavir, komorne ansamble i pjevače, pri čemu se za dvije posljednje kategorije dob produljuje do 35. godine.


Laureati natjecanja Papandopulo / Snimio Damil Kalogjera

Ove je godine natjecanje održano u veljači u kategorijama limenih puhača (rog, truba, trombon, tuba, svi su se natjecali zajedno), klavira i solo pjevanja, a pobjednici su uz novčanu nagradu dobili priliku za solistički nastup sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 13. listopada, što je snimila i Hrvatska televizija. Koncert je otvorio pobjednik prve od navedenih kategorija, trombonist Mario Janković, otkrivši svoju toplu boju i meku frazu kroz pitki Koncert za trombon i orkestar danskog skladatelja prve polovice 20. stoljeća Launyja Grøndahla. Izvedbom je ravnao mladi maestro Ivan Hut, koji je njegov ton skladno uklopio u pozadinske orkestralne boje. Trombonisti nisu među glazbenicima koje često možemo čuti u solističkoj ulozi, a ovom je mladiću bilo posebno drago što je nastupio u omiljenom koncertu uz svoj matični orkestar, gdje je zaposlen na mjestu prvog trombonista. Nakon njega nastupio je publici već dobro poznat tenor Filip Filipović, koji se uspinje ljestvicom uspjeha otkako je debitirao u Mozartovoj Čarobnoj fruli takoreći usporedo u produkcijama Rijeke i Zagreba, a prošloga smo ga dubrovačkog ljeta slušali na opernom gala koncertu uz rumunjsku zvijezdu Adelu Zaharia.

Uoči proglašenja novim članom Zagrebačke opere, koja mu sprema nove izazove, mladi je pjevač oduševio tonski zaokruženim lirskim zapjevima stilski različitih opernih ulomaka: arije princa Tamina Dies Bildnis iz Čarobne frule, preko arije Lenskog Kuda, kuda iz Jevgenija Onjegina Čajkovskog, sve do popularne La donna è mobile iz Verdijeva Rigoletta. Večer bez pauze bila je okrunjena kraljevski odsviranim najpoznatijim klavirskim koncertom svih vremena, Prvim u b-molu Čajkovskog u kojemu se u punoj raskoši snage muziciranja pokazao pobjednik pijanističke kategorije Jan Niković, koji istodobno studira u Zagrebu, Fiesolama i Lichtensteinu. Natjecanje ide dalje, potkraj mjeseca (31. listopada) završavaju prijave za 11. Papandopulo, u veljači 2023. u kategorijama gitara, čembalo i orgulje, te komorni sastavi koji uključuju ta tri glazbala.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak