Vijenac 747

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

IZDVAJA Tamara JURKIĆ SVIBEN


Ciklus komornih koncerata HNK u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija

započeo je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 16. listopada. Ciklus je nastao na inicijativu šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije maestra Dawida Runtza i održavat će se nedjeljama u foajeu zagrebačkoga HNK-a u 11 sati, gdje će ljubitelji klasične glazbe unutar sat vremena moći slušati neke od najboljih glazbenika-solista orkestara Zagrebačke filharmonije i Opere zagrebačkoga HNK koji će izvoditi vrijedna komorna djela europske i svjetske literature kao i odabrane isječke iz opernoga repertoara u izvedbi najrazličitijih vokalnih i instrumentalnih komornih sastava.

Jaska Art Festival

u organizaciji Centra za kulturu Jastrebarsko održava se peti put Jaska Art Festival od 8. listopada do 10. studenog, koji u Jastrebarsko dovodi ugledna imena klasične glazbene scene: ove godine to su Varaždinski komorni orkestar, Gudački kvartet Sebastian, Harlequin Art Collective, Duo Tudor–Režić, Lovro Pogorelić, Duo Aliada, sopranistica Ivana Lazar, trubač Krešimir Fabijanić i saksofonist Nikola Smetko.

Pokretač i umjetnički voditelj Festivala, ujedno ravnatelj jaskanskog Centra za kulturu, ugledni je glazbenik, saksofonist i višestruki dobitnik nagrade Porin Nikola Fabijanić, a umjetnička voditeljica Festivala uz njega je i Linda Mravunac Fabijanić. Želja je organizatora na više lokacija u Jastrebarskom predstaviti program i izvođače koji će privući nove (i stare) ljubitelje klasične glazbe s jaskanskog područja, Zagrebačke županije, Zagreba i šire. Koncerti se održavaju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi u sklopu franjevačkog samostanu u središtu grada, u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko te u potkrovlju Gradskog muzeja. Ulaz na sve koncerte u sklopu Festivala je slobodan.

5. Amadeus fest u Bjelovaru

svečano je otvoren 12. listopada u Domu kulture uprizorenjem skraćene verzije Mozartove opere Figarov pir u izvedbi ansambla Opera Panonnica iz Osijeka uz pratnju orkestra UŠ Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, pod ravnanjem maestra Slobodana Begića.

Umjetnički ravnatelj festivala, hornist i pedagog Hrvoje Pintarić, sastavio je ovogodišnji četverodnevni festival od četiri vrlo atraktivna programa koje su predstavili renomirani umjetnici, ali i mladi talenti iz Hrvatske i Mađarske. Nakon opernog otvaranja u Bjelovaru su prezentirajući Mozartova, Stamitzova i Saint-Saënsova djela muzicirali Klavirski trio Dubrovnik uz hornista Hrvoja Pintarića, zatim B’s FUNstallation, koji je predstavio džezističke obrade skladbi W. A. Mozarta, te Zagrebački mladi filharmoničari s dirigentom Tončijem Bilićem. Time se Amadeus fest razvija u jedan od važnijih festivala komorne glazbe u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak