Vijenac 747

Druga stranica

Osnaživanje kulture uz pomoć gospodarstvenika

Dodijeljeno 469 tisuća kuna potpore ograncima Matice hrvatske

REDAKCIJA

Predsjedništvo Matice hrvatske donijelo je Odluku o dodjeli potpore ograncima Matice hrvatske u iznosu od 469.000,00 kuna. Riječ je o sredstvima koje su Matici hrvatskoj zalaganjem novoga vodstva u njezinoj obljetničkoj godini donirali brojni donatori i pokrovitelji. U skladu s predizbornim obećanjem novoga vodstva MH polovica doniranih sredstava usmjerena je ograncima, dok je druga polovica namijenjena brojnim programima zagrebačke Središnjice. Ogranci MH djeluju kao samostalne pravne jedinice koje čuvaju kulturu i identitet svoga kraja diljem Republike Hrvatske i šire, a Središnjica Matice prethodno je isplatila i 81.000,00 kn za hitne potrebe nekih ogranaka.

„Odaziv gospodarstvenika ove godine bio je pozitivan i njihova financijska potpora vjetar je u leđa Matici hrvatskoj. Zahvaljujemo na potpori svim pokroviteljima i donatorima, a u 2023. godini očekujemo i veći financijski iznos kako bismo nastavili jačati ogranke, kako postojeće, tako i novoosnovane. Time ćemo pomoći u stvaranju kvalitetnih preduvjeta za uspješan razvoj ogranaka Matice hrvatske i zagrebačke Središnjice“, rekao je gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić, istaknuvši da podupiranje kulture i umjetnosti govori o društveno odgovornu poslovanju hrvatskih gospodarstvenika.

Na javni poziv s jasno definiranim kriterijima pristiglo je 48 prijava, od kojih je Povjerenstvo za dodjelu sredstava pozitivno ocijenilo njih četrdeset. Središnjica MH time je dala potporu ograncima za velik broj izdavačkih djelatnosti te za kulturna i znanstvena događanja: predstavljanja knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja, koncerte klasične glazbe, izložbe i sl. Zahvaljujući toj potpori, mnogi programi ogranaka bit će realizirani, poput izdavanja novih knjiga i monografija, nastavit će izlaziti afirmirani časopisi ogranaka, a organizirat će se i izložbe slika te likovne radionice za djecu. Detaljne informacije o programima koji će se financirati dostupne su na internetskim stranicama Matice hrvatske.

Dodjela financijske potpore u skladu je sa svim ciljevima Matice hrvatske kao što su istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrb za demokratski društveni razvitak. Financijski će se po posebnim kriterijima poduprijeti i novoosnovani ogranci, kao i oni koji imaju poteškoća u radu. Središnjica se nada nastavku takve prakse u idućim godinama te većem broju prijava drugih ogranaka kako bi se proveo što veći i raznolikiji broj projekata usmjerenih promicanju hrvatske kulture, jezika i umjetnosti.

Pokrovitelji i donatori Matice hrvatske u 2022. su: HEP d.d., JANAF d.d., Hrvatska pošta d.d., OSIJEK-KOTEKS, Privredna banka Zagreb d.d., Zagrebačka banka d.d., Plinacro d.o.o., M SAN Grupa/KING ITC, Monting d.o.o., Hrvatska poštanska banka d.d., Hrvatske šume d.d., Odašiljači i veze d.o.o., LNG Hrvatska d.o.o., Cestar d.o.o., Hotel International d.d., Denona d.o.o. te Obiteljski podrum Andrije Stojića.

Vijenac 747

747 - 20. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak