Vijenac 746

Glazba

ZLATNI JUBILEJ ANSAMBLA COLLEGIUM PRO MUSICA SACRA

Radost susreta pjesme i molitve

Piše Eva Kirchmayer Bilić

Svečanim euharistijskim slavljem i koncertom u crkvi Sv. Križa u zagrebačkom naselju Siget, 24. rujna završila je dvodnevna proslava zlatnog jubileja, 50. obljetnice djelovanja ansambla Collegium pro musica sacra, održana pod pokroviteljstvom Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Ansambl je u proljeće Hrvatskoga proljeća, 1972, utemeljila profesorica i časna sestra Imakulata Malinka (1935–2019), uz svoju susestru, također profesoricu Ceciliju Pleša. Upravo je Cecilija, uz pomoć brojnih naraštaja kolegijevaca, osmislila i organizirala veličanstvenu proslavu, neprestano ističući zahvalnosti Bogu. Naime, Kolegij je tijekom puna dva desetljeća do hrvatske neovisnosti bio i jedini ansambl koji je njegovao i promicao isključivo sakralnu glazbu te od zaborava sačuvao niz skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja, učinivši ih prisutnim u crkvama, ali i koncertnim dvoranama. Imakulata Malinka posebnu je poruku, u kršćanskoj vjeri nenaklonjenu vremenu, slala, nastupajući u redovničkom habitu, ohrabrujući pritom i glazbenike pjevače i instrumentaliste – mahom laike. Uz težnju za postizanjem visoke profesionalne razine izvedbe, što je rezultiralo brojnim nastupima diljem domovine i svijeta, kao i osvajanjem visokih odličja i priznanja, posebnost ansambla čini i neprestana skrb o duhovnosti članova.
Svečana proslava okupila je niz bivših i sadašnjih kolegijevaca, koji su se tjednima prije svečanosti gotovo svakodnevno okupljali na probama i pripremali jubilejsko slavlje.


Collegium pro musica sacra /
Izvor dsng

Proslava je započela okruglim stolom 23. rujna, koji je moderirao don Anton Šuljić, a biranim se i nadahnutim riječima kolegijevcima i njihovim čestitarima obratio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Dirljivo je bilo slušati pomno pripremljene tople riječi bivših i sadašnjih kolegijevaca i njihovih poštovatelja, koji su potvrdili da ih je vrijeme provedeno u Kolegiju obilježilo za čitav život. Govore su priredili Jerko Matoš, Pavao Madžarević, Jelica Bojić, Božidar Ljubenko, Tihomir Prša, Bonita Kovačić, Pavao Bucić, Ines Šupuk Penzar, Sanja Nikčević i Eva Kirchmayer Bilić, a njihove će riječi ostati trajno zabilježene i u zborniku koji će se uskoro prirediti.

Nakon okrugloga stola održano je predstavljanje nosača zvuka Missa franciscana – iz riznice franjevačke glazbe 18. stoljeća u Hrvatskoj, koji su predstavili sudionici njegova stvaranja i objavljivanja, još 2019, no zbog poznatih okolnosti CD je tek sada doživio promociju. Snimljene su ove skladbe: Košljunska misa (C-sol-da-ut) infesto omnium ordinis nostri iz 1797, Sacrum Omnim Sanctorum Ivana Leopolda Šebeljića (početak 18.st.), Osječka misa (sredina 18.st.) i Misa u harvatski jezik Petra Kneževića (1701–1768) iz 1767. Taj nosač zvuka ima posebno značenje za očuvanje i predstavljanje hrvatske sakralne baštine 18. stoljeća. Zanimljiva izlaganja o oblikovanju CD-a moderirala je muzikologinja Gordana Krpan, govorili su Snježana Miklaušić Ćeran, Jelena Blašković, Tihomir Prša i Vinko Šincek, a ansambl CPMS izveo nekoliko skladbi/misnih stavaka, snimljenih na nosaču zvuka pod ravnanjem Tihomira Prše uz orguljsku suradnju Božidara Ljubenka.

Drugoga dana proslave prikazana je sveta misa za sve pokojne članove Kolegija, čija su imena bila pročitana, te na taj način oživljeno i sjećanje na njih. Euharistijsko slavlje predslavio je župnik fra Zdravko Lasić, koji je, sa svojom subraćom, bio domaćin kolegijevcima sve vrijeme priprave za obilježavanje jubileja. Na misnom slavlju pjevali su se dijelovi mise iz pera Anđelka Klobučara, Albe Vidakovića, Anđelka Igreca, J. S. Bacha i Domenico Bartoluccija, uz svečani Tebe Boga hvalimo.
Nakon mise, u punoj crkvi Sv. Križa, nastupio je ansambl Collegium pro musica sacra, zacijelo u najbrojnijem sastavu do sada, izvevši skladbe svih stilskih razdoblja: od gregorijanskog korala do suvremenih skladatelja (Da Palestrina, Da Viadana, Telemann, M. pl. Ivšić, De Victoria, I. M. Lukačić, Cithara octochorda, M. Lešćan, A. Klobučar, A. Igrec, Imakulata Malinka). Divno je bilo vidjeti i sve dirigente, koji su nakon odlaska Imakulate Malinke 1999. vodili Kolegij: Cecilija Pleša, Josip Šego, Iva Juras i Tihomir Prša. Kao solisti nastupili su nekadašnji članovi Kolegija koji su u njemu pjevali ili bili dio instrumentalnog sastava: mezzosopranistica Helena Lucić-Šego, violinistica Marija Ćepulić (nastupila sa sinom Dubravkom na orguljama), violinist Anđelko Krpan, danas svi ugledni umjetnici i glazbeni pedagozi, potom Jelica Bojić, Željko Jurašinović i Cecilija Pleša i bariton Ljubomir Puškarić, sin pokojnoga Želimira Puškarića (1939–2021), koji je od sredine 1970-ih bio vjerni član i tenor solist Kolegija. Na orguljama je svirao Božidar Ljubenko. Posebno je dojmljiva i dirljiva bila izvedba skladbe Zdrava Devica (CO/obr. M. Lešćan), skladba, koja je na neki način bila i zaštitni znak Kolegija, pod ravnanjem Ive Juras.
Zbog bolesti slavlju nije mogao prisustvovati dugogodišnji oboist Georg Draušnik, koji se tjednima pripremao za nastup. Njega članovi posebno pamte kao dragoga kolegu i sjajnoga glazbenika, ali i po tome što je pedantno na (često rukom prepisane) note / dionicu, zapisivao sve datume i mjesta izvedbi pojedinih skladbi.

Kao i svako okupljanje Kolegija, tako je i ovo, dosad najsvečanije i najveće, bilo protkano velikom radošću zbog susreta dragih lica, susreta generacija, zajedničke pjesme i molitve. Nakon brojnih zahvala svima koji su pridonijeli velikoj obljetnici i jubileju, izrečena je i zajednička želja da Kolegij nastavi živjeti – za novu pjesmu.

Vijenac 746

746 - 6. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak