Vijenac 746

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ

OTKUPNI NATJEČAJ I NAGRADE ERSTE FRAGMENATA 18

Već 18. puta na najdugovječnijem natječaju za otkup radova mladih umjetnika/umjetnica Erste fragmenti stručni je žiri odabrao po njegovu mišljenju najzanimljivije. Tijekom proteklih izdanja otkupljeni su radovi danas itekako afirmiranih umjetnika i umjetnica poput Davida Maljkovića, Matka Vekića, Alema Korkuta, Pauline Jazvić, Zlatana Vehabovića, Martine Grlić, Lale Raščić, Tanje Deman, Ive Čurić ili Ivana Fijolića, da spomenemo tek neka imena, pa je realno očekivati da će barem veći dio ovogodišnjih odabranika postići sličan uspjeh.

Radove sedmero odabranih mladih autora i autorica – Bartola Galovića, Tomislava Hršaka, Ivana Grbe Jerončića, Josipe Krolo, Albe Miočev, Marine Popović i Ivone Pupačić – moglo se razgledati na izložbi u Laubi, a kao i svake godine dodijeljeni su i Grand prix te nagrada publike. Stručni je žiri ovoga puta Grand prix odlučio dodijeliti skulptoru Tomislavu Hršaku, dok se publika većinski odlučila za slikaricu Albu Miočev.

NEVIDLJIVI PROSTORI IVANE PIPAL NA 2. KATU MSU-a

Mlada umjetnica Ivana Pipal u Muzeju suvremene umjetnosti izlaže crteže i slike što se oslanjaju na iskustva neuroznanosti, psihoterapije i psihologije.

U tim radovima objedinjenim naslovom Nevidljivi prostori autorica vizualni jezik tretira kao alat za razumijevanje unutarnjeg svijeta, osjećaja i apstraktnog mišljenja. Riječ je, zapravo, o svojevrsnim vizualnim simbolima na granici apstrakcije i figuracije što aludiraju na činjenicu da su i prva pisma bila slikovnog karaktera. Nevidljivi prostori Ivane Pipal bit će postavljeni na 2. katu MSU-a do 6. studenog, a kustoski dio posla odradila je Jasna Jakšić.

IZLOŽBA A SADA NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE NIKE OBLAK I PRIMOŽA NOVAKA U GALERIJI VN

Slovenski umjetnički tandem Nika Oblak i Primož Novak u zagrebačkoj se Galeriji VN predstavljaju izložbom A sada nešto sasvim drugačije 15. Riječ je o malom presjeku njihova cjelokupna rada koji se sastoji od jedne video- te tri kinetičke videoinstalacije nastale u razdoblju od 2011. do 2019. Dvoje autora istražuje medij videa pomicanjem statičnog okvira ekrana, pri čemu će sadržaj ulaziti u izložbeni prostor. Na humorističan i ironičan način radovi ukazuju na besmislice modernog života, ljude u kontinuiranim i mehaničkim radnjama koje ne vode naprijed nego neprestano na početak. Zanimljivu izložbu koju je moguće pogledati do 15. listopada koncipirao je KONTEJNER / biro suvremene umjetničke prakse.

Vijenac 746

746 - 6. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak