Vijenac 746

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Nermina HUSKOVIĆ

EUROPA IZVANA I IZNUTRA

Nakon dvaju iznimno uspješnih projekata, izdavačka kuća Hena com ove je godine započela i treći u nizu projekt Europa iznutra i izvana, koji uključuje prevođenje, objavljivanje i promociju europske suvremene književnosti u Hrvatskoj. Projekt okuplja istaknuta i nagrađena djela autora iz petnaest zemalja, a organizatori su se pobrinuli da podjednako zastupljeni budu veliki i mali europski jezici. Romani se bave problemima suvremenog svijeta, a njihovi autori predstavljaju različite glasove i perspektive te progovaraju o borbi književnih junaka unutar rigidnih nacionalnih, jezičnih i kulturnih zajednica.


Približavanje malih i
velikih kroz književnost

Time će čitatelji dobiti važan uvid u različita europska društva, kao i u različite suvremene književne trendove. Projekt također uključuje isticanje prevoditelja kao nezaobilazne karike u prenošenju stranih glasova u hrvatski jezik. Svi će uključeni prevoditelji dobiti vidljivost u zemlji i inozemstvu. S promotivnim sadržajima čitatelji će upoznati niz novih pisaca, uživo i putem virtualnih promocija. Budući da projekt uključuje i prevođenje dijelova romana domaćih autora na engleski i njemački jezik, cilj projekta, s naglaskom na artističkoj i književnoj cirkulaciji unutar europskog kulturnog kruga, postaje višestruko opravdan.

VERBARIJ DOMAĆIH KNJIŽEVNIH DRAGOCJENOSTI

Vrijedna biblioteka Verbarij već dugi niz godina daje vrijedan doprinos obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige.


Posljednji izdanak biblioteke Verbarij

Unutar Verbarija dosad je objavljeno više od osamdeset knjiga hrvatskih autora, uključujući romane, kratke priče, eseje i autobiografsku prozu te je on već prepoznat i istaknut od kritike kao kvalitetna biblioteka u kojoj su okupljeni etablirani pisci, ali i mladi i novi glasovi koji kvalitetom književnog izraza i stila zaslužuju biti dijelom hrvatskoga književnog korpusa. U biblioteci će uskoro biti objavljeni i romani Ulica jorgovana Karmele Špoljarić te Morositas cordis Zorana Pilića.

MRAČNA I HLADNA PROZA ZA ČITATELJSKU NELAGODU I EMPATIJU

Švedska autorica Nina Wähä hrvatskoj se čitateljskoj publici predstavlja intrigantnim romanom Oporuka, u kojem se bavi identitetima i odrastanjem unutar disfunkcionalne seoske obitelji smještene na granici Finske i Švedske.


Izd. Hena com, 2022., sa švedskoga
prevela Sandra Ljubas

Djelo vrvi devijantnim, teškim i mnogim tajnama obilježenim odnosima između oca, majke i njihovo dvanaestero djece. Izvrsna karakterizacija likova te svjež i inovativan stil obilježja su mračne i hladne proze koja istodobno u čitatelju izaziva nelagodu i empatiju. U skandinavskoj suvremenoj prozi prednjače trileri i krimići, no izvan tog okvira skrivaju se pravi dragulji poput Oporuke Nine Wähä.

Vijenac 746

746 - 6. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak