Vijenac 746

Glazba

4. Zadar Organ Festival, Zadar, 1–21. rujna

Grad orgulja

Piše Dora Dunatov

Piše Dora Dunatov

Prije početka koncertne sezone u Zadru se odvija međunarodni orguljaški Zadar Organ Festival. Svoj didaktički dio provodi u kolovozu u obliku besplatnih interdisciplinarnih radionica, a s početkom rujna prelazi na koncertni dio s velikim imenima međunarodne orguljaške scene, često u kombinaciji s drugim glazbenicima i umjetnicima.

ZOF je pokrenut 2019, a iza njega stoji umjetnička organizacija Zara, koju čini tim manji od šačice ljudi. Dosad je od hrvatskih orguljaša ugostio Antu Knešaureka, Pavla Mašića, Ljerku Očić, Ursu Ljuban i Teu Kulaš, osnivačicu i organizatoricu festivala. Od stranih se imena u prvom redu ističe francuski orguljaš Naji Hakim, zatim austrijski orguljaš Ulrich Walther, Talijan Paolo Oreni, grčka orguljaška diva Ourania Gassiou s londonske Kraljevske glazbene akademije i drugi. Na prvom festivalu nastupili su pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić i gitarist Petrit Çeku, a dvije godine poslije angažiran je redatelj Filip Šovagović. Cijeli paragraf izdvojenih umjetničkih imena rezultat je svega četiri godine rada, od kojih je barem jedna bila David u borbi s pandemijskim divom.

Ove godine festival je započeo s filmskim, glazbenim i likovnim radionicama za mlade u suradnji sa zadarskom Glazbenom školom Blagoje Bersa. Važan je partner ZOF-u i nizozemska radionica orgulja Mixtuur Orgels koja mu je prošle godine ustupila prijenosne tromanualne digitalne orgulje, omogućivši festivalu širenje na svjetovni repertoar i nastupe u nekonvencionalnim prostorima. Nastupom na tim orguljama 1. rujna u crkvi sv. Krševana ruski je orguljaš Aleksej Vilegžanin otvorio 4. izdanje ZOF-a, a s njim je nastupio vokalni ansambl Choralschola bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti pod vodstvom Antanine Kalečic. Kako bi stvorio dinamiku, jednoglasnim je koralima Vilegžanin suprotstavio raskošna djela Najija Hakima, najavljujući prvo gostovanje tog velikog orguljaša u Hrvatskoj.


Cantores Sancti Marci, Jurica Petar Petrač i Tea Kulaš /
Snimila Tea Sokolov

Naji Hakim nastupio je 18. rujna na orguljama zadarske katedrale. Taj se glazbenik, podrijetlom iz Libanona, uspeo do namještenja glavnog orguljaša u dvjema pariškim crkvama – bazilici Presveta Srca Isusova i crkvi Presvetog Trojstva – naslijedivši pritom Oliviera Messiaena. Hakim je možda poznatiji kao skladatelj, a za nastup u Zadru odabrao je niz vlastitih skladbi od kojih su široj publici posebno primamljive bile Vilancico aragonés i Montallegro varijacije. Hakimove su skladbe često ezoterična zvuka, introvertne i kontemplativne, s ponekim izletima u destruktivni kaos. U njima se čuje sklonost nesvakidašnjim registrima i igranju sa zvukom, pa su tako neke od skladbi predviđene za samo jedan ili svega par registara, poput jednostavne, a snažne skladbe Prière. Iako inspiraciju pronalazi u katoličkoj vjeri, Hakima često zadivljuje i glazbeni folklor, pa je za Zadar pripremio improvizaciju na temu pjesme Lipe ti su. Orguljaški spektakl upotpunio je nastup Oratorijskog zbora crkve sv. Marka, koji je duž zadarske prvostolnice provodio dirigent Jurica Petar Petrač, iskoristivši taj akustični prostor za dinamičnu i interaktivnu izvedbu.

Kulminaciji 4. izdanja ZOF-a prethodili su nastupi slovačkog orguljaša Stanislava Šurina u Bibinjama (14. rujna) i Ninu (15. rujna), kojima ZOF izlazi iz grada, istražuje stanje crkvenih instrumenata i ukazuje na važnost njihova održavanja.

Ove je godine priređen majstorski tečaj iz orgulja, a održala ga je orguljašica Ourania Gassiou, nastupivši sutradan u crkvi sv. Krševana. Rezultat je to suradnje ZOF-a s grčkim orguljaškim festivalom ANO, uokvirene projektom SONIC, sufinanciranim EU-programom Erasmus+. Iz Grčke je pritom stigao glazbeni kritičar i radiotelevizijski voditelj Nikos Kanellopoulos, pripremivši predavanje o osam grčkih skladatelja.

Ovogodišnji ZOF predvidio je završetak 21. rujna u crkvi sv. Donata, i to praizvedbom skladbe Slike vremena… zvukovi sjećanja Berislava Šipuša s trinaest stavaka što uglazbljuju odabrane fotografije Zvonimira Brkana, začetnika Zadarske fotografske škole. Praizvest će je u okviru izložbe Brkanovih fotografija Tea Kulaš, no zbog izvanrednih okolnosti događaj je odgođen za listopad.

Time će Zadar Organ Festival zaokružiti svoje bogato četvrto izdanje, postavši prvim hrvatskim domaćinom jednog od najvećih imena svjetske orguljaške scene, i pripremivši svoju prvu hrvatsku praizvedbu.

Vijenac 746

746 - 6. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak