Vijenac 746

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Metod SIRONIĆ

OTVORENE 52. Varaždinske barokne večeri

Ovogodišnje izdanje VBV-a otvaranjem 23. rujna i predstavljenim programom hrabro nastavlja dugogodišnju tradiciju pritom razvijajući vlastiti fenomen širenjem na šest okolnih županija i priređivanjem paralelnog programa Total Baroque u gradu koji sadrži izložbe, radionice za djecu, gastronomska događanja, predstavljanja knjiga te audio-vizualni multimedijski projekt Sonifikacija VBV-a.

Budući da je ove godine zemlja partner Irska, na koncertu otvaranja nastupio je Irish Baroque Orchestra pod umjetničkim vodstvom Toma Fostera s mezzosopranisticom Katie Bray. Od irskih umjetnika, publika je imala priliku čuti i dublinski Ensemble Dagda, Irish Youth Baroque Orchestra i Camerata Kilkenny. Pored već etabliranih hrvatskih ansambala i glazbenika, prvi put nastupili su mladi domaći ansambl Chiaroscuro, Izmir Baroque iz Turske, Barrocade Israeli Baroque Collective iz Izraela i Iberian Baroque Ensemble iz Portugala, čime se sve zajedno na ovom izdanju okupilo više od petsto umjetnika.

Krakovska filharmonija u Rijeci

U petak 16. rujna održan je koncert zbora Krakovske filharmonije u crkvi Uznesenja BDM u Rijeci pod vodstvom dirigenta Alexandera Humala.

Taj vrhuski zbor s iznimno popunjenim međunarodnim itinererom na hrvatskoj je turneji izveo djelo Niech Jezus Chrystus Karola Szymanowskog te velebnu Hrvatsku misu Borisa Papandopula. Solisti su bili Magdalena Drozd – sopran, Kamila Paciorkowska – alt, Tomasz Świerczek – tenor i Paweł Szarpak – bas. Krakovski je zbor sa solistima donio istančanu te stilski pogođenu izvedbu velikog emocionalnog naboja Papandopulova remek-djela, oduševivši publiku riječke Assunte.

Otvaranje koncertne sezone HNK-a Ivana pl. Zajca

Dan 23. rujna riječki HNK obilježio je koncertom Riječkog simfonijskog orkestra sa solistom, violončelistom Berlinske filharmonije Brunom Delepelaireom i šefom dirigentom Valentinom Egelom. Već u prošloj sezoni mladi se francuski violončelist predstavio publici slavnim Elgarovim koncertom s riječkim orkestrom, što je na zadovoljstvo ansambla i riječke publike rezultiralo nastavkom suradnje i u ovoj sezoni u obliku umjetničke rezidencije.

U prvom dijelu koncerta izveden je koncert za violončelo Édouarda Laloa, dok su u drugom dijelu riječki simfoničari predstavili velebnu Osmu simfoniju Antona Brucknera. Iste večeri dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja protekle sezone, sva za Mozartova djela. Najbolji koncert sezone po izboru publike bila je izvedba Requiema, dok je najbolja predstava bila Čarobna frula i najbolja solistica Darija Auguštan u ulozi Pamine. Nagradu Đuro Rošić predao je nogometni trener Ćiro Blažević. U koncertnoj sezoni imat ćemo prilike čuti još deset koncerata s ambicioznim i raznolikim programom koji bi se svakako trebao prikladnije smjestiti u novu koncertnu dvoranu za kojom grad Rijeka vapi desetljećima.

Vijenac 746

746 - 6. listopada 2022. | Arhiva

Klikni za povratak