Vijenac 745

Matica hrvatska

KRIŽEVCI – PREDAVANJE

Vrijedna onomastička istraživanja

Martina Valec Rebić

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Franjo Marković priredili su 25. kolovoza treći susret s mladim križevačkim jezikoslovcem Krunoslavom Puškarom, koji je održao predavanje pod naslovom Od Adamića do Županića. Razvoj, rasprostranjenost i značenje potkalničkih prezimena. Govorio je o razvoju, rasprostranjenosti i značenju potkalničkih prezimena u kojima se zrcali povijest i sadašnjost potkalničkog Prigorja.


Krunoslav Puškar

Predsjednica križevačkog ogranka Renata Husinec u uvodnoj je riječi istaknula vrijednost Puškarovih onomastičkih istraživanja za križevački kraj: „Puškar je zavirio u 136 raznih izvora, odnosno ustanova, državnih i nadbiskupskih arhiva, crkvenih arhiva, matica rođenih, vjenčanih, umrlih i drugih izvora. Popisao je više od 3000 prezimena, a detaljnije se osvrnuo na prezimena koja se u kontinuitetu više od sto godina javljaju u našem kraju. Također je ukazao što bismo sve mogli saznati iz nekog prezimena.“

Krunoslav Puškar kazao je da je to bilo dugogodišnje arhivsko istraživanje, a pokazalo je da je najčešće prezime u potkalničkom Prigorju bilo Horvat, a slijede Sokač, Višak, Kos, Crnčić, Nemčić, Švagelj, Zidarić, Miklečić i Marenčić, dok je u Hrvatskoj (2001) najčešće prezime bilo Horvat, zatim Kovačević, Babić, Marić, Novak, Jurić. Najstarije prezime u potkalničkom Prigorju je Nemčić iz 1495. Puškar je pokazao da su prezimena vrijedni jezični i izvanjezični spomenici koji svjedoče o prostoru na kojemu se pojavljuju i o vremenu u kojemu su nastala. Na kraju je odgovorio na niz pitanja iz publike i najavio svoju prvu autorsku slikovnicu o Križevcima naslovljenu Priča o mome gradu. Slikovnica će biti dvojezična i u njoj se govori o najvažnijim lokalitetima, osobama i događajima iz križevačke povijesti.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak