Vijenac 745

Glazba

61. Koncerti u Eufrazijani, Poreč, 15. svibnja–22. studenog

Tradicija i novi koncepti

Piše Tea Šimičić

Nenametljiva, spokojna i dostojanstvena Eufrazijeva bazilika, nemirnoj prošlosti unatoč, već više od tisuću godina bdi nad porečkim ulicama, pružajući utočište brojnim vjernicima, čuvajući porečku povijest, umjetnost i kulturu i odgajajući nove naraštaje. Njezini postojani zidovi, vještom rukom artizana pomno isklesani kapiteli potpornih stupova sa štukaturama na lukovima arkada i veličanstveni mozaici što krase kalotu glavne apside oduzimaju dah i ulijevaju strahopoštovanje. U tom monumentalnom prostoru saplele su se glazba i arhitektura u posebno zajedništvo – koncerte klasične glazbe u Eufrazijani.

Dok je hrvatski turizam bio tek u nastajanju, a ponuda i smjer razvoja nedefinirani, kulturni entuzijasti u Poreču prepoznali su visoku vrijednost episkopalnog katedralnog sklopa porečke bazilike i valorizirali njezin potencijal, odlučivši da će se koncerti ozbiljne glazbe izvoditi za vrijeme ljetnih mjeseci u prekrasnom ambijentu atrija i, poslije, unutrašnjosti bazilike. Tada su postavljeni temelji onoga što je danas neizostavni dio suvremene turističke ponude – uključivanje kulturne baštine u identitet i ponudu grada. Čistoća koncepta i kvaliteta postavljeni su kao glavni kriteriji za pripremu koncertne sezone, a odražavaju se u visokom standardu u izboru izvođača, raznovrsnosti u pristupu klasičnoj glazbi prema izboru instrumenata i repertoara te izraženu edukativnom elementu sa svrhom jačanja postojeće i stvaranja nove publike. Na Koncertima u Eufrazijani tijekom povijesti gostovali su ugledni izvođači klasične glazbe, spomenimo samo nekolicinu: Zagrebačka filharmonija, Zagrebački puhački kvintet, Ivo Pogorelić, Leon Morales, Stefan Milenković, Pedja Mužijević, Kelemen Barnabas, I Musicisti Italiani, gudački kvartet Tartini, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Michael Flaxman, Elisa Tomellini, Henschel Quartett, prvaci Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, zbor Ruske državne kapele, Boško Petrović & BP Convention te mnogi drugi. Među slavnim dirigentima ističu se Mladen Bašić, Boris Papandopulo, Mladen Tarbuk, Darinka Matić Marović, Mladen Jagušt, Vladimir Kranjčević.


Stefan Milenković i Hilda Švan / Snimila Suzana Rupenović

Premda koncept odolijeva vremenu i neprilikama, s koncertima koji se održavaju utorkom ili petkom, s početkom u 21 sat, stalno se promišlja njegovo nadograđivanje u smislu produljenja koncertne sezone. U tome duhu 2020. nastale su otvorene probe kao koncept najavnih koncerata i otvorenih proba – inovacija s ciljem obogaćivanja i osamostaljivanja koncerata klasične glazbe u izvansezonskom razdoblju te dodatne popularizacije i promocije ozbiljne glazbe. Riječ je o događaju i novoj viziji Koncerata u Eufrazijani, kojima se predstavlja predstojeća glazbena sezona, gdje zainteresirana publika ima priliku izbliza promotriti proces pripreme za izvedbu i (su)stvaranje glazbenih točaka profesionalnih klasičnih glazbenika, a nakon probe razmijeniti dojmove s izvođačima.

Ovogodišnju sezonu Koncerata u Eufrazijani najavio je Zagrebački kvartet u porečkoj kazališnoj dvorani 18. svibnja. U 2022. u kazališnoj dvorani održat će se i dvije otvorene probe pod vodstvom Terezije Cukrov, pijanistice, riječima uglednog New York Timesa, impresivne snage i samopouzdanja. U srijedu, 26. listopada u 21 sat, otvorenu probu održat će Terezija Cukrov, dok će joj se 22. studenog u isti sat pridružiti Marco Graziani na violini i Petar Kovačić na violončelu.

Ovogodišnje Koncerte u Eufrazijani u organizaciji i selekciji porečkoga Pučkog otvorenog učilišta uživatelji klasične glazbe pamtit će po bogatom, osmišljenom i raznovrsnom programu sastavljenu od deset vrhunskih koncerata klasične i sakralne glazbe, u izvedbi međunarodno poznatih domaćih i stranih umjetnika. Posebnu notu ovogodišnjem izdanju dalo je preseljenje koncertnog klavira Steinway & Sons iz prostora kazališne dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Eufrazijevu baziliku, što je posjetiteljima omogućilo besprijekorno iskustvo doživljaja klasične glazbe.

Velikani klasične glazbe koji su ove godine podarili Eufrazijani sjaj koji zaslužuje i upisali neke od najljepših partitura u pamćenje njezina prostora bili su redom: maestro Stefan Milenković (1. srpnja), najbolja hrvatska pijanistica Martina Filjak (15. srpnja), vrhunski trio Monike Leskovar, Davorina Brozića i Terezije Cukrov (22. srpnja), Zagrebački komorni orkestar i Eunsil Kang (29. srpnja), poletan trio Samante Stell, Davida Kumparea i Sandra Vešligaja (12. kolovoza), polaznici ljetne škole gitare Rhapsody Guitar pod vodstvom Xhevdeta Sahatxhije (23. kolovoza), zagrebački Projekt Lazarus s nastupom naslova Andrija Motovunjanin i njegovo doba (26. kolovoza), snažan duo Edina Karamazova i Danija Bošnjaka (2. rujna) te vrhunski gitarski virtuoz Viktor Vidović (9. rujna).

Jedan koncert istaknuo se posebnom snagom i dojmom koji je ostavio na publiku, ganutu do suza – koncert norveškog pijanista Håkona Austbøa (8. srpnja). Sastavivši zahtjevan repertoar skladbi M. Ravela, O. Messiaena, A. Skrjabina i E. Griega, Austbø je publici darovao iskreno i intimno putovanje u najdublje djeliće njegova bitka, odlazak na sam izvor vrela Ljepote.

Tijekom šest desetljeća postojanja Koncerti u Eufrazijani jasan su i dobar primjer kulturnog turizma, koji, spajajući doživljaj klasične glazbe i spomenik nulte kategorije zaštite, nudi izvrsnost građanima Poreča istodobno poučavajući strance o tradiciji područja.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak