Vijenac 745

Matica hrvatska

GRUDE – LIKOVNA KOLONIJA

Nadahnuće snom o slobodnoj Hrvatskoj

Markus Bohermann

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska – Ogranak u Grudama organizatori su VI. humanitarne likovne kolonije u znak zahvalnosti za svu žrtvu tamnice i uzništva hrvatskog viteza i domoljuba Zvonka Bušića Taika. Likovna kolonija održana je u Taikovoj rodnoj Gorici od 31. kolovoza do 3. rujna pod naslovom: Zvonko Bušić Taik: 32-godišnji uznički san o slobodnoj domovini Hrvatskoj.

Humanitarna likovna kolonija održana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Vlade Županije zapadnohercegovačke i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije zapadnohercegovačke.


Sudionici VI. humanitarne kolonije Zvonko Bušić Taik: 32-godišnji uznički san o slobodnoj domovini Hrvatskoj

U starom župnom dvoru u Gorici 31. kolovoza kolonija je svečano otvorena prigodnim programom u Večeri domoljublja. U toj je prigodi postavljena i otvorena za javnost Izložba ratnih fotografija 1991. autora Zorana Filipovića. U programu otvaranja sudjelovali su župnik fra Marin Karačić, koji je u ime domaćina pozdravio sve prisutne. Zvonkova supruga Julienne Bušić, koja nije mogla doći, poslala je pismo. Ivo Čolak govorio je o izložbi slika Zorana Filipovića, koja je u Galeriji postavljena za ovu prigodu i kao obilježavanje 29. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne. U ime ministra Tome Medveda sudjelovala je njegova izaslanica Ida Punda Kavelj, koja je pozdravila sve sudionike i zaželjela uspjeh koloniji. Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Županije zapadnohercegovačke Mladen Begić prigodnim je riječima zahvalio organizatorima, umjetnicima i pokroviteljima. Zoran Filipović je zahvalio svima na organizaciji izložbe i kazao da mu je velika čast u prigodi sjećanja na Zvonka Bušića Taika biti sudionikom događaja. Likovnu je koloniju otvorio predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

Od 1. do 3. rujna u prijepodnevnim satima umjetnici su slikali i rezbarili nadahnuti krajolikom i ljepotama kulturno-povijesnog izobilja Gorice i okolice. U subotu, 3. rujna, u podne pod starim kostilama, u parku ispred stare kapele u Gorici, otvorena je izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji. Ujedno je tom izložbom i zatvorena svehrvatska humanitarna Likovna kolonija u Gorici. Mnogi Taikovi poštovatelji, njegova obitelj, hrvatski branitelji kao i ljubitelji umjetnosti posjećivali su od početka do kraja hvalevrijedan kulturni događaj.

Prigodne riječi zahvale prisutnima i umjetnicima na zatvaranju Likovne kolonije i otvaranju izložbe, iskazali su umjetnik Anđelko Mikulić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je time zatvorio ovogodišnju VI. humanitarnu likovnu koloniju. U ime voditelja Likovne kolonije u Gorici, Antuna Borisa Švaljeka, došao je njegov zamjenik akademski slikar Anđelko Mikulić.

Program je vodila Marija Prlić. Božidar Vlašić nastupom na glasoviru oduševio je sve prisutne sudionike. Radovi s ove Likovne kolonije bit će izloženi i prodavani na humanitarnoj aukciji u korizmi 2023. U ovoj je Likovnoj koloniji dolaskom ili darovanim radovima sudjelovalo trideset i troje umjetnika, a pismo o velikodušnim djelima Zvonka Bušića Taika i o moći sjećanja poslala je i Julienne Eden Bušić.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak