Vijenac 745

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

Izložba Etnografskog muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku Lica gladi 

Premda smo se, kao društvo u cjelini, nadali da će glad u ovome stoljeću biti tek povijesni koncept, trenutne geopolitičke konjunkture ukazuju na uzaludnost naših nadanja. Na tragu recentnih društveno-političkih okolnosti, odnosno kriznih situacija, Etnografski muzej predstavlja izložbu naslovljenu Lica gladi, a koju potpisuju je Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja i Melanija Belaj s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije nametnutu, ali i samonametnutu, te prikazati povijesnu borbu čovječanstva protiv nje. Uz izložbu planira se niz edukativnih aktivnosti kao što su radionice u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvena i stručna predavanja, radionice o zdravoj hrani i predstavljanje lokalnih kuhinja s svrhom aktivna uključivanja publike u izložbene aktivnosti.


Duško Kečkemet / MGZ fototeka

Iskustvo u gužvi beogradskog Muzeja savremene umetnosti u zagrebačkom MSU-u

Izložba Iskustvo u gužvi beogradske fotografkinje Goranke Matić, podijeljena u pet tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti umjetničina profesionalnog angažmana. Naime, Goranka Matić bila je, s jedne strane, novinska kroničarka glazbenih, likovnih i političkih događaja te s druge strane, predana fotografkinja s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima. Premda su se teme i žanrovi razlikovali ovisno o angažmanu, ili prirodi interesa, to nije utjecalo na kreativnu poziciju Goranke Matić.

Upravo suprotno, pridonijelo je ujednačavanju vizualnog i semantičkog pristupa, koji se odražavao u jednako jasnu autoričinu fokusu kako na ljude tako i na događaje, odnosno situacije. Odatle i naslov retrospektivne izložbe Iskustvo u gužvi, kojemu je namjera da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Goranke Matić. Uz izložbu u zagrebačkom MSU-u posjetitelji mogu pogledati i drugi dio Matićkine izložbe naslovljene Moravice u izložbenim prostorima SKD Prosvjeta, u Preradovićevoj 21. Izložbeni projekt službeni je početak suradnje dvaju muzeja suvremene umjetnosti jer se u veljači sljedeće godine planira predstavljanje fotografskog opusa Ivana Posavca i Mije Vesovića u beogradskom Muzeju savremene umetnosti.

Arheološki muzej u Zagrebu dio velikog američkog izložbenog projekta First Kings of Europe

Odabrani predmeti iz svih pretpovijesnih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavit će se u Field Museumu u Chicagu, odnosno pri Institutu za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York na izložbi naslovljenoj Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond u drugoj polovici rujna. Ta će izložba prvi put predstaviti američkoj publici arheološku baštinu jugoistočne Europe, uključujući i predmete iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Njujorška izložba Ritual and Memory dio je velikog izložbenog projekta The First Kings of Europe, koji će publici Sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. Izložba The First Kings of Europe glavnog organizatora Prirodoslovnog muzeja u Chicagu (Field Museum of Natural History in Chicago) opisuje transformaciju društva od ravnopravnih zemljoradnika neolitika do vremena vladara željeznog doba koja je izuzetno dobro arheološki dokumentirana u jugoistočnoj Europi. Arheološki nalazi oruđa, oružja, nakita i drugih predmeta publici će otkriti kako je u jugoistočnoj Europi mali broj pojedinaca sebi priskrbio golemu moć i utjecaj zgrtanjem bogatstva te istodobno kontrolirajući trgovinu, rituale, ceremonije i ratovanja. Na izložbi sudjeluje 26 institucija iz jedanaest zemalja.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak