Vijenac 745

Glazba


GLAZBU IZDVAJA

IZDVAJA Davor Schopf

Plácido Domingo na Festivalu Ljubljana

Jedan od vrhunaca 70. Festivala Ljubljana bio je koncert Plácida Dominga s ulomcima iz španjolskih zarzuela, uz sopranisticu Mariju José Siri, Slovensku filharmoniju i dirigenta Jordija Bernàcera.

Proračun Festivala od pet milijuna eura omogućio je i nastupe Juana Diega Flóreza, Eline Garanča, Anne Netrebko, Juliana Rachlina, Riccarda Mutija, Bèjartova baleta iz Lausanne, orkestra West-Eastern Divan s Danielom Barenboimom i Langom Langom, Simfonijskog orkestra iz Pittsburgha s Manfredom Honeckom i Hélèn Grimaud, Londonske kraljevske filharmonije s Vasilijem Petrenkom i Bečke filharmonije s Esa-Pekkom Salonenom i Rudolfom Buchbinderom! Izvedeni su mjuzikl Priča sa zapadne strane, opera Carmen i balet Peer Gynt u izvedbi SNG-a iz Maribora, i proslavljena je 70. obljetnica Slovenskog okteta.

Legendarni, 81-godišnji Domingo doživio je potkraj kolovoza fijasko u veronskoj Areni, na gala koncertu baritonskih arija iz Verdijevih opera i izvedbi opere Turandot kojom je dirigirao. Publika ga je izviždala, dobio je niz loših kritika. Njegova karijera traje od 1961. pa oscilacije ne čude. Srećom, ljubljanska publika doživjela ga je u dobru izdanju.


Maria Jose Siri i Placido Domingo /
Snimila Darja Stravs Tisu

Pomno odabran repertoar arija i dueta iz zarzuela Giméneza, Soutulla i Verta, Serrana, Guerrera, Chapija, Torrobe i Sorozábala omogućuje da njegov glas zvuči u punoj snazi. Partnerica, jedna od vodećih sopranistica današnjice Maria José Siri, dostojno mu se pridružuje u interpretaciji toga specifičnog žanra u kojemu se ljubav i sreća slave obiljem ritma i svjetla u glazbi, ljubomora se izražava neobuzdanim temperamentom, a između se provlače nježne i sjetne melodije pojedinih romanci.

Poznato je da su Domingovi roditelji bili popularni interpreti zarzuela u Ciudad Mexicu, gdje je studirao klavir, kompoziciju i dirigiranje. On i dalje pjeva jednako sugestivno te magičnom snagom oduševljava publiku kao što je to bilo na koncertu u Cankarevu domu. Njegova karizma te raskoš i ljepota glasa Marije José Siri osigurali su ulomcima iz zarzuela visoku umjetničku kvalitetu i razbuktali želju da se ta specifična pjevano-govorena forma glazbenog kazališta čuje što češće.

U Zagrebu ga očekujemo 12. studenoga, u ulozi dirigenta Verdijeva Requiema.

-

Adios, 2Cellos

Koncertom u zagrebačkoj Areni, 19. rujna, okončao je jedanaestogodišnji pohod po svjetskim glazbenim pozornicama hrvatskoga violončelističkog dua Stjepana Hausera i Luke Šulića, poznatijih kao 2Cellos. Jedinstvena formula koju su kao glazbenici razvili dovela ih je do globalne prepoznatljivosti i popularnosti, suradnje s vodećim glazbenicima današnjice, na čelu s Eltonom Johnom i Georgeom Michaelom, te nastupa u Buckinghamskoj palači za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II.


Stjepan Hauser i Luka Šulić u zagrebačkoj Areni /
Slaven Branislav Babić / Pixsell

 

Iz popunjene Arene / snimila Ana Rogić

Njihove strastvene izvedbe instrumentalnih aranžmana najpoznatijih pop- i rock-pjesama kao i temâ iz klasične i fimske glazbe brisale su granice među različitim glazbenim žanrovima i širile obzore. Sagorijevali su na svakom koncertu, u „ludilu rock&rolla“, kako sami kažu. Odsvirali su i snimili sve što su imali i dosegnuli vrhunac pa je došlo vrijeme da svaki od njih nastavi vlastitim putem. 

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak