Vijenac 745

Matica hrvatska

OGULIN – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Čitanje baštine i ljepota grada

Hrvoje Magdić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ogulinu predstavljena je Ogulinska čitanka autora Višnje Lipošćak i Stjepana Sučića.

Riječ je o možda najvrednijem izdanju ogulinskog ogranka nakon monografije grada Ogulina Ogulin – kulturno-povijesna baština iz 2000. Ta je knjiga dobitnica Zlatne povelje Matice hrvatske, što je kruna dugogodišnjega bogatog izdavačkog djelovanja Ogranka, a nastala je u povodu 520. rođendana Ogulina i trideset godina od obnavljanja rada Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu, ali zbog epidemioloških razloga nije mogla biti predstavljena prije.


Uz predstavljače Stjepana Sučića i Višnju Lipošćak sudjelovao je i glavni tajnik MH Marijo Dominiković

Knjigu su predstavili autori – profesorica Višnja Lipošćak, dugogodišnja predsjednica, a sada potpredsjednica Ogranka, gospodin Stjepan Sučić, dugogodišnji Matičin potpredsjednik, a danas član Glavnog odbora, te gospodin Miroslav Salopek, grafički urednik knjige i dugogodišnji suradnik Ogranka. Ogulinska čitanka donosi na više od 400 stranica pregled brojnih tekstova koji govore o Ogulinu ili ogulinskom kraju, a napisali su ih poznati hrvatski književnici, znanstvenici, povjesničari, speleolozi. U knjizi možemo pronaći i narodne priče i pjesme kao i povijesne govore od kojih se svakako ističe Govor za Hrvatsku Bernardina Frankopana.

Mnogo je književnih tekstova nastalo nadahnuto prirodnim ljepotama ogulinskoga kraja, a posebno Kleka, kolijevke hrvatskoga planinarstva. Knjiga je bogata crticama i zapisima koji oslikavaju povijesnu važnost Ogulina, ali i oduševljenje književnika ljepotama grada u središtu Hrvatske. Profesorica Lipošćak govorila je o dugom nastajanju knjige jer je bilo potrebno prikupiti i posložiti bogatu građu, a gospodin Sučić naglasio je važnost takvih knjiga za očuvanje baštine nekog kraja. Ogulinski kraj poznat je po kulturno-povijesnoj baštini i prirodnim ljepotama. Odabrane tekstove iz Ogulinske čitanke čitali su učenici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Klara Magdić i Andro Zrnc, a program je vodila Katarina Juhas. Predstavljanje knjige uveličali su pjevanjem članovi Hrvatskoga pjevačkog društva Klek pod vodstvom Lidije Stipetić. Skupu su prisustvovali glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković te gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak